«Народний фронт»: Проголосований закон не дає можливості державі відновити контроль над «Укрнафтою» (відео)
середа, 14 січня 2015, 12:37

Фракція «Народного фронту» констатує, що замість реальної боротьби за права держави контролювати ключові акціонерні товариства, що належать державі, Верховна Рада знову стала на позицію популізму, ухваливши закон №1310 «Про акціонерні товариства». 

«Народний фронт» відразу заявив, що законопроект містить положення, які не дозволяють вирішити ключові проблеми, зокрема з «Укрнафтою», оскільки формулювання закону не дають такої можливості, маючи серйозні правові вади.   

Як заявив на брифінгу у Верховній Раді народний депутат Олександр Кірш, зокрема, там йдеться про те, що «загальні збори акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більше ніж 50 відсотків голосуючих акцій», тоді як власником 50%+1 акцій в «Укрнафті» належать «Нафтогазу України», що суттєво ускладнює застосування закону. 

На цю помилку вказав і голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, коли з парламентської трибуни заявив, що «Народний Фронт» ухвалив рішення голосувати за законопроект 1310-2, який давав можливість поширити норму про 50%+1 на всі без винятку акціонерні товариства, що дозволило б реально повернути контроль держави над «Укрнафтою».  

Окрім того, в законі №1310 є різні терміни введення його норм у дію  для тих підприємств, які мають значну частку державної форми власності, і для тих, в яких держава має незначну частку власності. В результаті, навіть з формальної позиції, порушується законодавство та Конституція України, оскільки не забезпечується рівноправність форм власності, оскільки одні форми власності захищені більше за інші. 

Фракція «Народного фронту» є послідовним прихильником того, аби парламентські рішення ухвалювалися не заради піару, а заради конкретного результату в інтересах народу України та української держави і у відповідності з Конституцією України.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua