Павло Петренко: Важливо, щоб до процесу люстрації долучилися громадськість і журналісти
п’ятниця, 5 грудня 2014, 14:32

Дуже важливо, щоб до процесу очищення влади долучилися громадські організації та журналісти. На цьому наголосив Міністр юстиції, представник «Народного фронту» Павло Петренко під час брифінгу в Будинку Уряду у п’ятницю, 5 грудня.

«Для нас дуже важливо, щоб процес проходження люстраційної перевірки був актуальним і важливим для журналістів і громадськості. Бо це не просто справа Уряду, Міністерства юстиції чи Прем’єр-міністра - це справа всієї громади. Нам потрібна ваша допомога. Бо однією з умов ефективного проходження люстрації була активна позиція журналістів та громадських організацій, щоб забезпечити контроль за процесом», - заявив Павло Петренко.

За його словами, Міністерство юстиції зі свого боку реагуватиме на всі виявлені факти: «Ми ініціюватимемо перед Урядом, а якщо потрібно, то і перед Президентом, звільнення тих керівників, які покривають своїх підлеглих, або своїх співробітників від процесу люстрації».

Міністр висловив переконання, що новий Уряд, «який сформований за абсолютно новою філософією», має шанс провести заплановані реформи, зокрема здійснити очищення органів влади.

Він нагадав, що Закон «Про очищення влади» передбачає декілька етапів проведення люстрації. На першому відбулася автоматична трудова люстрація. Під безумовні підстави звільнення потрапили найвищі особи, які обіймали найвищі посади у міністерствах, відомствах, їхні перші заступники, керівники силових органів, прокуратури, МВС, голови облдержадміністрацій та їхні перші заступники, які працювали при режимі Януковича понад рік. «Із цим іспитом українська влада впоралася на добру четвірку», - зазначив Павло Петренко.

За його словами, станом на сьогодні до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовані положення закону «Про очищення влади (люстрацію)» внесено 357 осіб. «Це виключно керівники найвищого рівня, які потрапили під безумовну  люстрацію. Велика кількість осіб звільнилася за власним бажанням ще до набуття чинності закону. На них також поширюються заборони, і вони також не можуть займати посади в органах влади протягом наступних 10 років», - наголосив Міністр.

На даний момент відбувається другий етап люстрації. Під першу хвилю публічної перевірки потрапили всі ЦОВВ – це члени Уряду, МВС, прокуратура, СБУ, Державна фіскальна служба, судовий корпус. «Відповідні рішення про початок перевірки були прийняті керівниками цих органів, вони були оприлюднені на сайтах. І зараз відбувається наповнення сайтів інформацією про осіб, які подали заяви про те, що вони готові пройти перевірку, інформацією про їхні декларації та видатки», - сказав Павло Петренко.

У свою чергу директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко  зазначила, що закон працює тільки місяць, і за цей час зроблено дуже багато.

«У реєстр потрапляють ті люди, які не звільнилися за власним бажанням, які потрапляють під чітко визначені критерії, які були частиною системи, що призвела до трагічних подій на території України. Тому вони є в цьому реєстрі. Однак люстрація охоплює більше коло людей. Всі люди, які вже не працюють у державних установах і не можуть туди повернутися, це фактично також люстровані особи», - наголосила вона.

Тетяна Козаченко зазначила, що Міністерство юстиції фактично першим у плані перевірки проходить люстрацію. «І ми на собі зможемо відпрацювати максимально цей механізм», - сказала директор департаменту.

Вона наголосила, що на сайті Міністерства юстиції створена сторінка «Очищення влади, на якій є доступ до реєстру люстрованих осіб. Будь-яка особа, яка вважає за потрібне перевірити будь-якого працівника Міністерства юстиції, може зайти на цю сторінку, ознайомитися із заявою та декларацією. Якщо вона вважає, що до цієї особи мають застосовуватися заборони, то можна до органів перевірки подати заяву і додати підтверджуючу інформацію, чому вона вважає, що ця особа має бути люстрована.

«Ми сподіваємося, що самі люди будуть передивлятися сайти, перевіряти прізвища людей, які можуть підпадати під критерії люстрації, і надавати інформацію для перевірки», - зазначила Тетяна Козаченко.

 Вона повідомила, що Міністерство юстиції на своєму сайті протягом доби розмістить перелік сайтів органів перевірки із посиланнями на ті сторінки, де зазначені списки осіб, щодо яких проводиться така перевірка. Також буде розроблена і розміщена пам`ятка для громадськості, «щоб будь-яка особа зрозуміла алгоритм дій: як діяти, щоб правильно і коректно долучитися до цієї процедури».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua