Головна мета України – припинення війни на сході та поновлення територіальної цілісності країни, - Павло Петренко
п’ятниця, 19 грудня 2014, 02:00

Головна мета юридичної війни України проти Росії – припинення війни на сході країни, деокупація Криму, виведення військ і терористів з нашої землі, а також поновлення територіальної цілісності країни. Про це, відкриваючи семінар на тему: «Правові засоби захисту інтересів держави Україна у зв’язку з агресією Російської Федерації на Сході України та анексією Криму», повідомив Міністр юстиції, представник «Народного фронту» Павло Петренко.

«За результатами семінару ми спільними зусиллями відшукаємо додаткові аргументи і механізми відновлення справедливості. Ці напрацювання допоможуть нам у досягненні кінцевої мети – припиненні війни на сході країни, деокупації Криму, виведення всіх військ і терористів з території нашої держави, а також відновленні її територіальної цілісності», - зазначив очільник Мін’юсту.

Міністр юстиції нагадав, що після вторгнення російських окупантів у Крим український Уряд, Міністерство юстиції та вітчизняна правова спільнота об’єднали зусилля і виступили єдиним фронтом проти російської юридичної машини в міжнародних інституціях.

«Ми отримали стовідсоткову перемогу на міжнародному фронті. Яскравим прикладом цього стала резолюція ООН. Понад сто держав засудили російську агресію проти України, не визнали окупацію Криму і закликали Росію повернутися до кордонів, які були визначені після Другої світової війни. Схожі документи ухвалили й інші впливові міжнародні організації. Вони чітко сказали Росії, що в XXI сторіччі в центрі Європи не може бути країни, яка захоплює території своїх сусідів», - зазначив очільник Мін’юсту.

Так само, за словами Міністра юстиції, правова війна з Російською Федерацією розгорнулася в судових інстанціях. На сьогоднішній день за заявами України проти Росії в Європейському суді з прав людини слухаються три справи.

«Одна з них стосується незаконної окупації Криму та порушень прав людини з боку Російської Федерації та терористів, які підтримуються Росією, на Сході України. Вона налічує сотні сторінок заяви та тисячі сторінок доказів: фото- та відеоматеріалів, свідчень громадян. Вона охоплює всі факти, які були зафіксовані щодо порушення прав людини, вбивств і викрадень цивільних громадян та військових, порушення прав кримських татар, порушення релігійних прав українців і утисків з боку окупаційних сил релігійних общин, порушення права власності українських компаній та приватних осіб», - сказав Павло Петренко.

При цьому він зазначив, що ця справа передбачає компенсацію збитків, спричинених окупацією нашої території. Нині сума втрат у Криму перевищує трильйон гривень. Збитки на сході країни будуть підраховані, як тільки там запанує спокій і експерти матимуть змогу оцінити втрати.

Наступна справа стосується викрадення українських дітей-сиріт, яке здійснювалося за сприяння російських офіційних органів влади. Тоді дітей зі Сходу України вивезли на територію Російської Федерації. ЄСПЛ прийняв попереднє рішення і примусив Росію повернути сиріт в Україну.

«Ми прийняли рішення довести цю справу до кінця. Адже в її рамках ми доводимо факт співпраці Росії і російської влади з терористами, які знаходяться на сході країни», - наголосив очільник Мін’юсту.

Третя справа стосується порушення прав кримських татар та безпосередньо Мустафи Джемілєва, якого окупанти не пускають на територію Криму.

За словами Міністра юстиції, це тільки початок судових баталій, які міжнародні судові установи розглядатимуть за заявами України проти Росії.

«Ми ініціювали передсудовий процес стосовно порушень з боку Російської Федерації цілої низки конвенцій, зокрема Конвенції про заборону фінансування тероризму. У нас є дуже великий масив доказів з цього приводу. Весь світ бачить, що Росія імпортує в Україну бойовиків, зброю, регулярні війська, фактично підтримуючи тероризм в центрі Європи», - сказав Павло Петренко.

Він повідомив, що в рамках процедури передсудових консультацій, українська сторона висунула низку вимог щодо порушень конвенції. Росія повинна або визнати їх, або спростувати. Російська влада не поспішає їх спростовувати, тож вже за рік ми зможемо подати заяву до Міжнародного суду ООН.

«Підготовчий етап, в ході якого проходять консультації, займає від 9 до 12 місяців. Ми витримаємо ці строки, і вже до кінця наступного року отримаємо право подати відповідну заяву до Міжнародного суду ООН», - резюмував Павло Петренко.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua