Андрій Іванчук: Українське законодавство у сфері корпоративного управління наблизилось до стандартів ЄС (відео)
четвер, 23 березня 2017, 17:14

Верховна Рада 260-ма голосами у другому читанні і в цілому ухвалила законопроект №2302а-д, який сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах, захисту прав та інтересів інвесторів та адаптації національного законодавства до стандартів Європейського Союзу.

Про це повідомив заступник керівника фракції "Народний фронт", Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук.

"Даний проект закону вносить зміни до законодавчих актів, які регулюють питання управління акціонерних товариств. Законопроект направлений на підвищення рівня ефективності корпоративного управління. А саме - це механізм удосконалення придбання акцій приватного акціонерного товариства за наслідком придбання контрольного пакету акцій. Запроваджується механізм придбання акцій публічного акціонерного товариства за наслідком придбаного контрольного та значного пакету акцій. Також запроваджується механізм придбання акцій акціонером, у якого знаходиться у володінні більше 95% акцій даного товариства і навпаки, акціонера, який має менший 95% акцій даного товариства теж отримають механізм продажу своїх акцій", - сказав він.

За словами Голови комітету, у національному законодавстві на даний час повністю відсутнє врегулювання права на squeeze-out та sell-out, а також механізмів їх застосування. Необхідність імплементації вимоги щодо існування в законодавстві України права на squeeze-out та sell-out, передбаченого Директивою 2004/25/ЄС Європейського Парламенту та Ради щодо пропозицій про поглинання, пов’язана, зокрема, з необхідністю виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Ми проаналізували структури володіння акціонерним капіталом і зрозуміли, що найбільш незахищені верстви населення не мають можливості захистити свої права, володіючи міноритарними пакетами акцій. Введення механізмів реалізації права на squeeze-out та sell-out дозволять власникам дрібного пакету акцій отримати можливість продати належні їм цінні папери за ринковою вартістю, та позбавляться обов’язку нести витрати за послуги депозитарних установ", - повідомив Іванчук.

"Також даний законопроект направлений на приведення у відповідність з європейськими стандартами українського законодавства, яке регулює корпоративні управління", - резюмував Андрій Іванчук.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua