Арсеній Яценюк: Найкращий захист прав і свобод – коли в країні є справедливість та економічне зростання (відео)
п’ятниця, 23 жовтня 2015, 14:35

«Шлях реформ в економіці передбачений Угодою про зону вільної торгівлі. Політична воля і єднання країни – це умови для проведення цих складних реформ», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, відкриваючи разом із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель Українсько-німецький економічний форум у Берліні в п’ятницю, 23 жовтня.

Глава Уряду України підкреслив, що сьогоднішній форум - це чіткий сигнал політичної і економічної підтримки українського народу. Він висловив вдячність Ангелі Меркель за сильне лідерство та підтримку України: «Український народ і український Уряд це знає і цінує».

Він зазначив, що демократія і політична свобода взаємопов’язані зі свободою економічною. «Країна не може бути вільною і демократичною політично, якщо у неї немає сильної відкритої економіки. Найкращий захист прав і свобод людини і громадянина – це тоді, коли в країні є справедливість, економічне зростання, робочі місця. Це тоді, коли популісти не перехоплюють і не знищують правильні реформи, які здійснюються в країні».

«Наш народ довів, що ми демократична держава. На Майдані українці вибороли свою політичну свободу. І ця політична свобода була підтверджена чесними і прозорими виборами Президента України та парламентськими виборами», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що за два дні в Україні відбудуться місцеві вибори, «які повинні пройти так само, як пройшли парламентські і президентські»: «Настане час, коли місцеві вибори будуть також проведені в Донецьку і Луганську, адже Донецьк і Луганськ був, є і буде частиною української держави, як і Автономна Республіка Крим».

Арсеній Яценюк підкреслив, що історія попередніх 20-ти років українських Урядів та історія останніх 18 місяців поточного Уряду є вкрай різна, «в першу чергу в ухваленні тих рішень, які цей Уряд зобов’язаний був прийняти».

«Коли після парламентських виборів моя партія отримала перше місце за партійними списками, я чудово усвідомлював, які виклики стоять перед новим Урядом і особисто мною. І мене не обходив і не обходить мій політичний рейтинг. Так само, як не обходить політичний рейтинг жодного з членів чинного українського Уряду. Нас обходить рейтинг української держави. Це ціль для Уряду, який хоче провести зміни», - наголосив Прем’єр-міністр.

Уряд, наголосив Арсеній Яценюк, зобов’язаний був прийняти «вкрай непопулярні і складні рішення», які повинні були бути прийняті ще 20 років тому: «У першу чергу ці рішення були спрямовані на запровадження соціальної справедливості і перегляду всієї соціальної політики країни. Складно, коли, переглядаючи соціальну політику, зараз немає можливості підвищити життєві стандарти так, як цього очікують люди. Але ми, нарешті, запровадили справедливе пенсійне забезпечення, скасували спеціальні пенсії, скоротили дефіцит Пенсійного фонду. І ми два місяці тому знайшли ресурс для того, щоб підвищити життєві стандарти для українських громадян на 19%. Звичайно, цього не вистачає. Але це перший крок».

Здійснено кроки для фінансової стабілізації, «які не приймалися два десятки років», підкреслив Глава Уряду: «Кишенькові банки, які були наплоджені сотнями в країні, треба було «почистити». І Національний банк разом із Урядом взяв на себе відповідальність в тому, щоб привести банківську систему до високих європейських стандартів». Він зазначив, що декілька десятків банків вже ліквідовано.

Арсеній Яценюк наголосив, що Уряд активно працює над тим, щоб стабілізувати банківський сектор: «У нас, нарешті,  протягом останніх двох місяців почалася позитивна динаміка по вкладенню депозитів в український банківський сектор. Це означає, що ситуація стабілізується».

Лідер «Народного фронту» також зазначив, що Уряд запровадив повністю нову систему роботи Фонду гарантування вкладів.

Арсеній Яценюк наголосив, що вперше за останні 20 років були виконані всі зобов’язання, які були взяті українським Урядом перед міжнародними партерами – це українська програма з МВФ – «програма українських реформ, які вкрай потрібні для країни, щоб розвиватися далі».

Глава Уряду також нагадав, що 18 місяців тому, коли він обійняв пост Прем'єр-міністра, на рахунках в Державному казначействі було 10 тисяч євро. А сьогодні на рахунках казначейства - 5 мільярдів доларів. Золотовалютні резерви зросли з 6 до близько 13 млрд доларів: «Доходи бюджету - плюс 50% до показника минулого року. Це ще один індекс того, наскільки ефективно і прозоро працює вся державна машина і чи є результат від детінізації економіки».

На порядку денному України, зазначив Глава Уряду - подальші серйозні кроки з реформування української економіки: «Процес реформ має початок, він не має кінця. Адже Німеччина також реформується і постійно змінюється. І нам треба так само разом спільно дуже багато робити для того, щоб наші нації були сильні і успішні».

Глава Уряду звернувся до німецьких партнерів: «Для проведення цих реформ нам потрібна ваша підтримка.  У нас із вами двохстороння дорога». Він нагадав, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС набуде чинності з 1 січня 2016 року, «і Україна, без сумніву, буде частиною європейського економічного простору»: «Ця Угода – це шлях до того, щоб українська економіка модернізувалася».

Арсеній Яценюк підкреслив, що українська економіка має досягти тих стандартів і якості, які є в Німеччині: «Тоді українська економіка стане насправді конкурентною, демонополізованою і сильною».

«Ми проявили прагматизм, пройшли і будемо далі проходити дуже складні реформи, які потребують політичної підтримки. І ми сподіваємось на те, що разом з нашими німецькими друзями ми дійсно побудуємо наші країни спільно», - сказав Арсеній Яценюк.
У рамках економічного форуму в присутності Арсенія Яценюка та Ангели Меркель було підписано Гарантійну угоду на 300 млн дол. для закупівлі НАК «Нафтогаз України» близько 1.1 млрд кубічних метрів газу на зимовий період. Підписи поставили Міністр фінансів Наталія Яресько та Перший Віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку Філ Беннет.

Також було підписано Угоду між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про заснування Німецько-Української промислово-торговельної палати.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua