Арсеній Яценюк про вибори: МВС і поліція повністю деполітизовані. Важить тільки захист прав громадян обирати і бути обраними (відео)
вівторок, 20 жовтня 2015, 12:53

«МВС і нова Національна поліція України є повністю деполітизованими. Це означає, що для Уряду, МВС, Національної поліції не має жодного значення ні назва партії, ні політичні гасла і прапори. Вартує тільки одне – закон і захист прав громадян України щодо обрання місцевих депутатів і права балотуватися й бути обраним», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у вівторок, 20 жовтня, на засіданні колегії МВС України щодо підготовки органів внутрішніх справ до забезпечення правопорядку під час проведення місцевих виборів.

«Національна поліція і працівники органів внутрішніх справ не служать персоналіям у владі, а служать тільки українському народу. І незалежно від того, хто у владі, є тільки одна система відповідальності – це відповідальність перед українським народом в межах, визначених законом», - сказав Глава Уряду.

«У нас вже є історія проведення чесних і прозорих виборів – це президентська кампанія минулого року і парламентська кампанія. Вони були визнані ОБСЄ та нашими західними партнерами як такі, що відповідають найвищим стандартам виборчого процесу», – нагадав Глава Уряду.

Місцеві вибори 25 жовтня, наголосив він, повинні також бути визнані чесними і прозорими.

«Стандартні порушення виборчого процесу, на жаль, сьогодні й далі залишилися реальністю», - підкреслив він. Основа цих порушень, за його словами, – це підкуп виборців: «Це є одним із шляхів зміни волевиявлення українських громадян».

Завдання органів внутрішніх справ, наголосив Арсеній Яценюк – не просто документування цих фактів, а розслідування і доведення до суду даних справ. У тому випадку, якщо немає покарання, то тоді і неможливо викорінити підкуп виборців».

Глава Уряду наголосив, що зараз органи внутрішніх справ разом зі Службою безпеки України і всією правоохоронною системою повинні докласти максимальних зусиль до того, щоб боротися з політичною корупцією: «Сьогодні купують голос, а завтра будуть «відбивати» гроші за підкуп виборців, ділити землю, комунальні підприємства і розтягувати місцевий бюджет. Боротьба з корупцією і політичною корупцією починається під час виборів. Менше корумпованих політиків прийде до влади – буде менше шансів на корупцію в країні».

Арсеній Яценюк зазначив, що місцеві вибори вперше проводитимуться за новим «непростим виборчим законодавством»: «Центральна виборча комісія повинна була провести тренування членів ДВК й ТВК на предмет виконання цього закону, тому що там є реальні технічні складнощі в підрахунку голосів і підбитті підсумків голосування».

Водночас Арсеній Яценюк звернувся до представників органів внутрішніх справ провести зустрічі з членами ДВК і ТВК: «Прошу перед днем голосування у всіх областях і районах провести публічні зустрічі з членами ДВК і ТВК, щоби члени місцевих виборчих комісій усвідомлювали свою відповідальність перед законом за будь-які спроби фальшування виборчого процесу».

Ще одне завдання, підкреслив Глава Уряду, - встановлення контакту з неурядовими громадськими організаціями, спостерігачами і всіма учасниками виборчого процесу «і оперативне реагування на будь-які факти і спроби викривлення волевиявлення українського народу». 

Арсеній Яценюк нагадав, що вибори міських голів в окремих місцях будуть здійснюватися у два тури: «Виборчий процес не закінчиться 25 жовтня. Нам треба буде далі тримати руку на пульсі й працювати, щоби другий етап виборчого процесу також пройшов в законному, прозорому і чесному порядку».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua