Арсеній Яценюк: Протягом останнього року Уряд повністю профінансував українську армію, створену з нуля, стабільно платив зарплати і пенсії, практично відмовився від газової залежності від РФ
п’ятниця, 4 грудня 2015, 19:24

11 грудня виповнюється рік із часу затвердження програми діяльності Уряду України. Він підкреслив, що цього дня Уряд України відзвітує в стінах Верховної Ради про те, що було зроблено, «що було досягнуто, що вдалося, що не вдалося, і що треба зробити на майбутнє». Про це сказав Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам у п’ятницю, 4 грудня.

Крім того, протягом наступного тижня всі члени Кабінету Міністрів України будуть окремо звітувати про результати діяльності Міністерств.

Арсеній Яценюк підкреслив, що протягом останнього року Уряд повністю профінансував українську армію, «яку фактично створили з нуля».

«Ми не затримали жодної копійки заробітної платні чи пенсії для українських громадян. Ми списали багатомільярдні борги, які не ми робили, але нам треба було прийняти відповідальне рішення про списання і реструктуризацію цих боргів», - додав він.

Завдяки зусиллям Уряду Україна практично відмовилася від газової залежності від Російської Федерації: «Ми готові пройти зиму».

«Ми підготували всі реформи на 2016 рік. Нам вдалося утримати коаліцію – незважаючи на ті складності, які у нас є в парламентській коаліції. І це природно, тому що політика – це не як на рівній ниві - кожна політична сила має ті чи інші свої політичні пріоритети. А тим більше перед місцевими виборами було взагалі дуже багато ідей для того, щоб отримати більшу електоральну підтримку на місцевих виборах. Але незважаючи на всю складність законів, які треба було приймати, в тому числі й щодо боротьби з корупцією, щодо безвізового режиму, ми зустрічалися, інколи в дуже напруженій обстановці, - але на табло було 226», - підкреслив Глава Уряду.

В поточному році, нагадав Арсеній Яценюк, Уряд підвищив соціальні стандарти на 13-19%: «Під підвищення заробітних плат і пенсій попало 12,5 мільйонів українських громадян. Хоча на початку року, спілкуючись з громадянами, я сказав, що зараз ситуація вкрай складна, і ми не можемо пообіцяти підвищення соціальних стандартів. Але ми заробили, і саме тому в вересні місяці поточного року підвищили соціальні стандарти».

На наступний рік Уряд пропонує підвищити соціальні стандарти на 12%, зазначив він.

У поточному році на потреби національної безпеки і оборони було виділено  90 мільярдів гривень – «це безпрецедентна сума»: «На наступний рік ми пропонуємо додати ще 10 мільярдів гривень».

«Ми не зменшили витрати на освіту і на медицину. І в зведеному бюджеті ці витрати залишаються на належному рівні», - підкреслив він, зазначивши, що «справа не тільки у витратах, а в першу чергу в тому, як використовуються ці гроші»: «Якщо у нас є окремі школи в країні, де вартість навчання одного учня становить 75 тисяч гривень на рік, в класі троє дітей, і один вчитель викладає зразу десять дисциплін, то чи є це ефективне використання коштів? І справа навіть не в грошах. Як ми даємо майбутнє цій дитині? Куди ця дитина вступить?».

«Тому політика в кожній галузі повинна полягати в наступній площині. Ми забезпечуємо фінансування, а кожен профільний міністр забезпечує політику. Політику щодо якісної медицини, освіти, і сильних Збройних Сил України, які повністю відповідають стандартам НАТО. В тому числі і в частині використання і логістики цих коштів», - наголосив Арсеній Яценюк.

Щодо загальної концепції держбюджету на наступний рік, Глава Уряду підкреслив, що він повинен відповідати програмі співробітництва з Міжнародним валютним фондом: «Під цією програмою стоїть підпис Президента України, Прем'єр-міністра України, Міністра фінансів і Голови Національного банку. І ця програма не просто ж заради програми. Програма – це і є план реформ. І саме під план реформ нам вже видали два транші Міжнародного валютного фонду».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua