Арсеній Яценюк: У рамках Парламенту треба схвалити акт про принципи відносин у владі (відео)
неділя, 27 березня 2016, 17:07

«Головна причина штучної кризи – не політична, а етична і моральна. Криза не є урядовою Це – криза лідерства, національної відповідальності та моральних уявлень про те, як має діяти нова влада у великому значенні цього слова. Не прізвища чи персоналії, а саме етичні принципи є виходом з кризи». - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у «10 хвилинах» у неділю, 27 березня.

«Добре пригадую стан мобілізованості та національної згуртованості українців після Майдану. Люди дали мандат влади новому Президенту, Парламенту, Уряду. Працюйте. Підніміться над дрібними розрахунками. Дійте разом і, якщо треба, чесно приймайте важкі рішення. Так я розумів і розумію волю країни», - наголосив Арсеній Яценюк.

Натомість, підкреслив він, рік тривала кампанія з дискредитації Уряду: «Наші рішення були складними, непопулярними, але інших рецептів не існувало. Їх і немає».

«Уже скоро два місяці в країні триває кампанія з відставки Кабінету Міністрів. Цей процес став майже карикатурним. За дебатами забуто про першопричину. Головна причина штучної кризи – не політична, а етична і моральна», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд схвалив цілі і принципи, які відобразили колегіальну позицію: «продовжити курс реформ і перешкодити будь-якому неконституційному впливу на виконавчу владу та запобігти корупції».

Два тижні тому Глава Уряду запропонував законодавчо закріпити ці універсальні принципи як основу для руху країни: «Моя пропозиція не отримала жодної відповіді, що дивує».

«Відсутність реакції означає, що криза не є урядовою. Це – криза лідерства, національної відповідальності та моральних уявлень про те, як має діяти нова влада у великому значенні цього слова. Не прізвища чи персоналії, а саме етичні принципи є виходом з кризи», - наголосив він.

«Я хочу, щоб ми знайшли сили піднятися над популізмом, примітивністю мислення та гнилими політичними практиками, які шукають в Україні спосіб для реваншу і повернення», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Внутрішні і зовнішні загрози, наголосив він, залишаються надзвичайними: «Нам рівною мірою загрожують цілком реальні виклики політичної та економічної некерованості, фінансової нестабільності, міжнародної втоми від українського політичного класу, не кажучи про російську військову агресію. Не дарма в Кремлі анонсують і з нетерпінням очікують на зміну української влади. Вони добре пригадують політичну боротьбу в Україні у 2006-2010 роках».

«Взаємне поборення національних сил завжди приводить до влади «януковичів» і окупантів», - додав він.

«Безглуздий «забіг на місці», який пригнічує країну, треба негайно припинити», - наголосив Арсеній Яценюк.

Для цього, підкреслив він, у рамках Парламенту треба схвалити акт про принципи відносин у владі: «З кризи довіри між партнерами і перед суспільством вийти можливо лише на основі етичних зобов’язань».

«В основі акту про засади взаємин у владі бачу універсальні цілі та принципи, схвалені нашим Урядом. Етичні зобов’язання, відтак, мають стати юридичними», - наголосив він.

Ці принципи мають відображати спільну волю прискорити реформи, обмежити будь-які корупційні замахи і не допустити узурпації влади будь-яким її інститутом: «Це і є нова українська політика».

«Співавторами такого закону бачу всіх членів нашої європейської коаліції», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що поява такого акта означатиме, що політичний клас «готовий та здатен до роботи на тривалу перспективу, як було обіцяно нашому народові».

«Ми повинні накласти мораторій на брутальне взаємне поборення політичних союзників, кожен з яких задекларував європейські цінності та орієнтири. Якщо ми зуміємо піднятися на руйнівною боротьбою за дрібні інтереси, постати над особистими амбіціями та розрахунками, тоді ми зуміємо зробити найважливіше: дати Україні надію на гідне майбутнє», - наголосив Глава Уряду.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua