Арсеній Яценюк: Уряд схвалює контрзаходи проти РФ щодо обмежень для ввезення товарів (відео)
середа, 30 грудня 2015, 15:34

Уряд України схвалює дві постанови, які є дзеркальними діями проти незаконних дій Російської Федерації, які спричинили суттєву шкоду для української економіки і українських підприємців: «Ми будемо діяти так кожен раз. Кожна російська дія буде отримувати гідну відповідь», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 30 грудня.

Відповідні акти про контрдії української сторони, спрямовані на захист українського товаровиробника і на захист українського ринку, «будуть оприлюднені в перший день після фактичних дій російської сторони щодо введення обмежувальних заходів для українських товарів».

Арсеній Яценюк нагадав, що Президент України підписав закон  про внесення змін до законодавства про зовнішньоекономічну діяльність, який дає можливість Кабінету Міністрів України вживати контрзаходи «по відношенню до будь-якої країни, яка визнана Верховною Радою України країною-агресором, або яка своїми діями спричиняє шкоду українській економіці та українській державі».

«Росія вчинила не тільки акт військової агресії по відношенню до України. Незаконна анексія Криму, військова інтервенція і військова агресія в Донецьку і Луганську – це тільки одна частина російського плану щодо знищення української держави. Але ми зупинили військову агресію Росії, і зараз ми зупиняємо економічно-фінансову і дипломатичну агресію, яку вчиняє Російська Федерація», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду відзначив позитивні результати в суттєвому зменшенні залежності українських товаровиробників від російського ринку: «Мова йде про трьохкратне зменшення залежності. Якщо три роки тому обсяг експорту до Російської Федерації становив близько 35%, то сьогодні це 12,5%».

Водночас він підкреслив, що російський режим «продовжує послідовний тиск на українську економіку і українських товаровиробників»: «Росія послідовно, щоденно вживає заходів, щоб обмежити український експорт до Російської Федерації, чим наносить неймовірну шкоду українській економіці і, основне - порушує багатосторонні та двосторонні угоди, які були між Україною і Російською Федерацією».

Український Уряд, нагадав Арсеній Яценюк,  вже здійснив низку заходів, в тому числі вже розпочатий розгляд позову в Світовій торгівельній організації: «Але російський президент підписав указ про запровадження заходів проти української економіки. Також російська Державна Дума і інші органи, які фактично виконують тільки функцію узгодження дій, прийнятих російським президентом, - з наступного року призупиняють зону вільної торгівлі між Україною і Російською Федерацією, а також вводять низку додаткових обмежувальних заходів проти українських товарів».

Сьогодні Кабінет Міністрів України ухвалює дві постанови щодо контрдій проти незаконних дій Російської Федерації. Уряд ухвалює постанову про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації.

Крім того, Уряд ухвалює постанову про ставки ввізного мита стосовно товарів, що походять з Російської Федерації.

«На кожну російську дію Україна буде вживати контрдії і контрзаходи», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також нагадав, що Кабінет Міністрів України прийняв рішення про запровадження мораторію на виплату 3 мільярдів доларів боргів, «які не ми брали, які були не що інше, як хабар Кремля колишньому українському президенту за непідписання угоди про зону вільної торгівлі».

«Український Уряд запровадив такий мораторій на виплату цих 3 мільярдів доларів. І в першу чергу це пов’язано з тим, що Росія відмовилась реструктуризувати ці борги, як реструктуризували всі інші українські кредитори», - підкреслив він.

«Інших умов, ніж ті умови, які були запропоновані для інших кредиторів, Кремль не отримає. Мораторій запроваджений до того моменту, доки Росія або прийме пропозицію України, або буде відповідне судове рішення. Ми в повній амуніції, повній готовності до судової війни з Російською Федерацією», - заявив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua