Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект про прозорість медіавласності
середа, 3 червня 2015, 18:14

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував народним депутатам ухвалити у першому читанні законопроекти про прозорість медіавласності та щодо визначення передач європейського виробництва.

За відповідні рішення проголосувала більшість членів комітету на сьогоднішньому засіданні.

Голова комітету, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар зазначила, що законопроект щодо забезпечення прозорості власності ЗМІ авторства Миколи Княжицького «покликаний, нарешті, дати розуміння, хто є власником медіа в Україні».

«Це наше зобов’язання перед Радою Європи. Міжнародні інституції, у першу чергу, наполягають на тому, що у сфері ЗМІ залишаються одними з найбільших проблем, власне, роздержавлення і прозорість медіавласності», - зазначила вона.

За словами Сюмар, новий законопроект зобов’язує власників ЗМІ надавати повну інформацію Національній раді з питань телерадіомовлення про те, хто є кінцевими бенефіціарами ЗМІ. Крім того, законопроект зобов’язує публікувати на сайтах ЗМІ відповідну інформацію.

На переконання голови профільного комітету, цей законопроект робить «дуже суттєвий і серйозний крок вперед щодо забезпечення прозорості медіавласності».

«Європейська логіка говорить нам: суспільство і держава мають право знати до кінця, хто контролює той чи інший засіб масової інформації. Це - європейський стандарт», - сказала вона.

«Нам треба наводити лад у цьому питанні, і не треба прикриватися питаннями свободи слова, бо їй нічого не загрожує. Якщо власник буде відкритий, ЗМІ його показує, і, відповідно, спокійно працює засіб масової інформації. Все решта - це, навпаки, спроба приховати реальних власників і олігархів», - наголосила представник «Народного фронту».

Крім того, підтриманий на засіданні комітету законопроект №2766 вперше визначає, що таке програми європейського виробництва, а саме: до таких відносяться програми, виготовлені на замовлення юридичних осіб-резидентів країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення за умови, що безпосереднім виробником такого медіапродукту також є особи-резиденти таких країн.

Вікторія Сюмар при цьому зазначила, що під це визначення не підпадає Росія, яка не ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне мовлення.

Разом з тим голова комітету додала, що в процесі доопрацювання законопроекту були змінені пропорції між іноземними та українськими передачами у мовленні телеканалів (з 80/20 до 70/30).

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua