Леонід Ємець: Конституційний Суд має скасувати "мовний закон" Ківалова-Колесніченка (відео)
п’ятниця, 18 листопада 2016, 13:31

Закон "Про засади державної мовної політики", ухвалений у 2012 році з ініціативи депутатів-регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова, було ухвалено в абсолютно неконституційний спосіб, і він має бути скасований Конституційним Судом.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Леонід Ємець на брифінгу у Верховній Раді.

"Власне, після прийняття цього закону почалися масові заворушення перед Українським домом – це була перша бійка з "Беркутом", перше застосування сили проти громадських активістів, і потім це вже переросло в акції протесту на Майдані", - нагадав він.

Ємець зазначив, що Конституційний Суд почав розгляд цієї справи лише напередодні, більше ніж через два роки після внесення відповідного подання.

"Закон був ухвалений в абсолютно неконституційний спосіб, і по своїй суті протирічить Конституції", - заявив представник "Народного фронту".

Леонід Ємець пояснив, що згідно зі ст. 152 ч.2 Конституції, якщо закон прийнятий з порушеннями процедури, він має бути визнаний неконституційним, і Конституційному Суду було надано відповідні докази.

"Наприклад, є довідка від Прикордонної служби про те, що з 248 народних депутатів, які проголосували "за", 22 депутати в цей день були за кордоном, а ще 11 депутатів підтвердили, що не голосували за цей закон", - пояснив Леонід Ємець.

"Ці докази вже дають підстави стверджувати, що реально голосували менше, ніж необхідні 226 голосів", - додав він.

Ємець повідомив, що іншим доказом неконституційного способу ухвалення "мовного закону" є відео, на якому чітко видно, що в секторі залу Верховної Ради, який нібито проголосував "за", і на табло світиться суцільним зеленим кольором, знаходились максимум 15 депутатів, які бігали між рядами й натискали кнопки навіть не за двох, а за трьох, чотирьох чи більше депутатів.

"Це те, що стосується процедурної частини і дозволяє стверджувати, що закон було ухвалено в неконституційний спосіб і має бути скасований", - підсумував Леонід Ємець.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua