Леонід Ємець: Суди мають бути повністю перезавантажені та позбавлені політичного впливу (відео)
четвер, 22 жовтня 2015, 11:47

Уряд Арсенія Яценюка виступає за повне перезавантаження суддівського корпусу, спрощення системи судів та їх незалежність під політичного впливу. Ці ключові позиції передбачає концепція змін до Конституції України у частині судової реформи, схвалена Кабінетом міністрів.

Про це заявив народний депутат фракції «Народний фронт», перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець під час прес-конференції в агенції «Укрінформ».

Він зазначив, що судова реформа була і є наріжним каменем змін в суспільстві, тому необхідні якісні і кардинальні зміни в українських судах.

«Має бути замінений увесь суддівський корпус. Це не має бути переатестація, тому що з тими суддями, що є, ми каші не зваримо. Ми маємо набрати абсолютно нових спеціалістів - професійних та чесних людей, так як це було з іншим корупційним органом - ДАІ. Сьогодні у нас працюють абсолютно нові поліцейські і за кілька місяців їх роботи немає жодної скарги, - сказав Ємець.

За його словами, для якісних змін судової системи необхідно знайти 8000 професійних юристів, і ця цифра є цілком реальною з огляду на те, що українські вищі навчальні заклади щороку випускають 12000 юристів, є 6000-7000 доцентів та професорів юридичних наук та тисячі професійних нотаріусів і адвокатів.

«Усі ці люди можуть чесно працювати на державу, оскільки передбачається, що звільнення і оновлення суддівського корпусу йтиме разом із покращенням соціального стану: належною заробітною платнею, яка дозволить не думати, як забезпечувати власну сім'ю», - підкреслив Леонід Ємець.

Другий елемент реформи судочинства, за словами представника «Народного фронту», це так звана триланкова система.

«Має бути загальний, апеляційний та Верховний суд. Необхідно позбутися усіх цих вищих господарських, спеціалізованих, адміністративних судів, оскільки це заплутано і сторони ідуть до різних судів, щоб отримати різні рішення по одній справі», - зазначив він.

Крім того, за словами народного депутата, для належного і об’єктивного судочинства суди мають бути позбавлені будь-якого політичного впливу: як від парламенту, так і президента.

«Проте зрозуміло, що позбавляти суддів політичного впливу у тому складі, який він є зараз, це означає віддати їм на пограбування усі процеси, в яких вони беруть участь. Саме тому ми виступаємо за повне оновлення суддівського корпусу», - резюмував Леонід Ємець.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua