Леонід Ємець: Ухвалення антикорупційного законодавства та створення ДБР – найбільші успіхи цього парламенту (відео)
п’ятниця, 27 листопада 2015, 17:21

Ухвалення пакету антикорупційних законів, створення Державного бюро розслідувань та позбавлення прокуратури функції слідства стали найбільшими успіхами Верховної Ради України VIII скликання за перший рік роботи.

Таку думку висловив представник фракції "Народний фронт" Леонід Ємець сьогодні під час форуму Реанімаційного пакету реформ, присвяченому першій річниці коаліційної угоди.

Він зауважив, що порівняно з минулим скликанням парламенту, який "семимильними кроками рухався назад в напрямку корупції та диктатури", в діях сьогоднішнього парламенту "є однозначний позитив, оскільки він зигзагами, дуже повільно, але все ж таки рухається вперед".

"Ми прийняли закони про Антикорупційне бюро, про зміни до закону "Про прокуратуру". Я пишаюсь тим, що моя правка прибрала у прокуратури загальний нагляд. Я ніколи не вірив, що це може трапитись, що ми заберемо у прокуратури її найбільший корупційний інструмент - загальний нагляд", - наголосив він.

Крім того, народний депутат відзначив серед успіхів  парламентської коаліції створення Державного бюро розслідувань та одночасне позбавлення прокуратури функції слідства.

"Власне, ми розділили тих, хто проводить слідчі дії, і тих, хто їх контролює. Раніше було так: прокуратура сама проводить слідство і сама  контролює. Результат був цілком логічний", - підкреслив член фракції "Народний фронт".

При цьому Ємець підкреслив, що недостатньо лише ухвалити гарні закони, необхідна ще й політична воля усіх гілок та органів влади виконувати ці закони. Тому, на його думку, в парламентсько-президентській республіці, якою є Україна, парламент повинен не лише мати можливість приймати закони, але й контролювати їх виконання.

"В інакшому випадку парламент перетворюється, вибачте, в дорадчий орган, який ухвалює пропозиції. А до того, виконуються вони чи ні, він вже ніякого відношення не має", - зауважив Ємець.

У зв’язку з цим він наголосив на необхідності прийняти закон про спеціальні слідчі комісії, які б забезпечили контролюючі функції парламенту.

Разом з тим, серед нагальних реформ, які терміново треба впроваджувати в Україні, Леонід Ємець назвав реформу судової системи.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua