Леонід Ємець: Судді, які мають конфлікт інтересів у справі люстраційного закону, мають заявити про самовідвід (відео)
четвер, 16 квітня 2015, 16:12

Справу про конституційність закону «Про очищення влади» не можуть розглядати судді, які самі підпадають під люстрацію. Згідно із законом вони мають заявити про самовідвід.

Так народний депутат від «Народного фронту», член Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець прокоментував сьогоднішнє рішення Конституційного суду у справі щодо відповідного закону.

Ємець зазначив, що «достатньо сумно» оцінює сьогоднішні рішення КСУ, оскільки не були задоволені його основні клопотання про конфлікт інтересів семи суддів Конституційного суду, які, за його словами, «самі підпадають під люстрацію як особи, що сприяли узурпації влади Януковичем» та, відповідно, про самовідвід цих суддів.

«Є норма закону, яка вимагає від них самовідводу - саме вимагає. І я сподівався, що сьогодні вони цей самовідвід озвучать, натомість вони взяли перерву в розгляді справи», - зауважив народний депутат.

«Ми їм чітко навели сьогодні підстави для конфлікту інтересів. Є кримінальна справа, за якою, якщо вони будуть визнані винними у сприянні узурпації влади Януковичем, то це буде пряма стаття закону «Про очищення влади», і тоді вони чітко підпадають під цей закон. Тобто ці люди зацікавлені в тому, щоб визнати цей закон неконституційним і мають для цього повноваження», - заявив Леонід Ємець.

Більше того, за його словами, існує «небезпека залишати такий склад суддів КСУ», оскільки наразі готуються зміни до Конституції України.

«Нам буде знову потрібен Конституційний суд для того, щоб дати свій висновок (щодо змін до Конституції). Якщо там будуть ті люди, то який рівень довіри буде до висновку Конституційного суду?», - наголосив народний депутат.

Леонід Ємець також повідомив, що суд відхилив його клопотання про залучення в якості свідків 231 народного депутата, які голосували за закон «Про очищення влади», проте задовольнили клопотання про долучення в якості учасників представників Громадського люстраційного комітету, науковців (зокрема, колишнього суддю КСУ, професора Києво-Могилянської Академії Миколу Козюбру).

На думку народного депутата, залучення цих осіб сприятиме об’єктивному розгляду справи.

Як відомо, сьогодні судді Конституційного суду України задовольнили клопотання представника парламенту у суді, народного депутата фракції «Народний фронт» Леоніда Ємця про відкладення розгляду справи щодо конституційності люстраційного закону у зв’язку з тим, що немає висновку Венеціанської комісії по закону «Про очищення влади». Крім того, найближчим часом до нього планується вносити зміни, які відповідають вимогам цієї комісії.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua