Лілія Гриневич: До 2018 мають бути готові нові стандарти та програми для української школи
четвер, 23 червня 2016, 17:38

До 2018 року мають бути готові стандарти та програми для нової української школи.

Про це заявила Міністр освіти і науки, представник партії "Народний фронт" Лілія Гриневич під час відкриття україно-польського експертного семінару «Нова Українська Школа» у Варшаві.

"На 2018 рік мають бути готові не тільки стандарти, а й розроблені та апробовані нові шкільні програми. Ми зіткнулись з кризою змісту в сучасній українській школі, де учні здобувають лише суму певних знань. В той час як у всьому світі головними в освітньому процесі стають цінності та компетентності", - зазначила вона.

За словами Лілії Гриневич, нові стандарти для середньої освіти мають бути визначені з врахуванням кращих світових практик, враховуючи європейський вибір України та факти агресії з боку сусідньої Росії, а також беручи до уваги виклики, пов’язані з інформаційною епохою.

Експерти погодилися, що не всі з 500 тисяч українських вчителів готові до швидких змін, однак цей шлях потрібно пройти і вже зараз пропонувати освітянам нові методики, нові підходи та принципово іншу якість роботи з учнями.

Міністр освіти і науки відзначила, що наразі у парламенті України вже знаходиться проект закону, який законодавчо закріплює базові положення реформування загальної середньої освіти.

"Базовий законопроект "Про освіту", який очікує у Верховній Раді України на розгляд, містить мету освіти, яка віддзеркалює рух до суспільства сталого розвитку та європейський вибір України. Зокрема у проекті прописано 8 компетентностей, узгоджених в ЄС, а також ми додали ще ті, які вважали потрібними саме нам", – зауважила Лілія Гриневич.

Довідково: Рекомендація Європейського Парламенту та Ради ЄС "Про основні компетенції для навчання протягом усього життя" від 18 грудня 2006 року містить перелік  восьми основних компетенцій: спілкування рідною мовою; спілкування іноземними мовами; знання математики та  загальні  знання  у  сфері  науки  і техніки; навички роботи з цифровими носіями; навчання заради здобуття знань; соціальні та громадянські навички; ініціативність та практичність, а також обізнаність та самовираження у сфері культури.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua