Микола Княжицький про ухвалення закону на підтримку кінематографії: очікую на революцію в українській масовій культурі (відео)
п’ятниця, 23 вересня 2016, 13:34

Імплементація ухваленого за ініціативи «Народного фронту» закону про державну підтримку кінематографії в Україні дасть потужний поштовх для розвитку української культури, зокрема, виробництва фільмів та музичних кліпів, а вже за кілька років може призвести до справжньої революції в цій сфері.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції «Народний фронт» Микола Княжицький у п'ятницю, коментуючи в інтерв’ю журналістам відповідне рішення парламенту, ухвалене напередодні.

Він зазначив, що згідно з законом, на державну підтримку кінематографії в Україні планується закласти 1 млрд грн, що складає 0,2% від загальних витрат Державного бюджету. При цьому, за словами голови профільного комітету, законом передбачено, що незалежна рада від Держкіно буде дуже жорстко контролювати розподіл цих коштів.

«Законопроект передбачає, що українські виробники будуть отримувати як державне замовлення, коли ми говоримо про просвітницькі, документальні, перші фільми, так і субсидії, коли ми говоримо про спільне виробництво з кимось. З цих коштів будуть підтримуватися кіноінститути та студенти», - пояснив він.

Крім того, як наголосив Микола Княжицький, закон «досить жорстко вперше обмежує піратство».

«Тому, працюючи над цим законопроектом, ми мали велику підтримку і Американської торговельної палати, і Посольства США. Тому що саме ця країна внесла Україну до лідерів піратства. І ми сподіваємося, що цей закон дозволить це піратство зупинити», - наголосив він.

Народний депутат і автор цього законопроекту також повідомив, що він передбачає повернення частини кваліфікаційних витрат на зйомки, коли в Україну приїжджатимуть великі західні компанії знімати художні фільми та музичні кліпи.

«Таким чином ми залучимо сюди, в Україну, - як робили це Грузія, Нова Зеландія, багато інших країн – продюсерів зі всього світу для кінематографічних зйомок. І це буде промоцією нашої країни, що особливо важливо в умовах агресії», - підкреслив Княжицький.

На його думку, цей закон також дасть велику підтримку українським телеканалам і продюсерам, які хочуть знімати український продукт.

Микола Княжицький вважає, що це особливо важливо, враховуючи те, що в Україні була заборонена трансляція більшості російського медіапродукту.

Так, за його словами, згідно з новим законом медіапродукт на 90%  має зніматися українською або кримськотатарською мовами, і лише 10% реплік можуть бути іншою мовою (якщо це цитування) з українським перекладом.

«З моєї точки зору, це справді революційний закон і, я думаю, один з кращих європейських законів. Переконаний, що і українські телеканали, і українські кінотеатри отримають величезну кількість україномовного продукту. Тому я, наприклад, очікую революцію в українській масовій культурі», - підкреслив народний депутат. 

Нагадаємо, у четвер, 22 вересня, Верховна Рада ухвалила 230-ма голосами у другому читанні та в цілому проект закону про державну підтримку кінематографії в Україні №3081-д (серед авторів – представники фракції «Народний фронт» Микола Княжицький та Віктор Єленський).


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua