Мінекономіки має вирішити проблему з реєстрацією вживаних авто, - Геннадій Кривошея (відео)
середа, 25 травня 2016, 14:04

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України повинно якнайшвидше вирішити проблему фактичної зупинки сертифікації та подальшої реєстрації вживаних транспортних засобів, які ввозяться в Україну з-за кордону.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Геннадій Кривошея під час прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що з початку 2016 року набув чинності закон про технічні регулювання відповідно до угоди про асоціацію з ЄС.

За словами народного депутата, цей закон, зокрема, торкнувся і питання розмитнення вживаних автомобілів, на які сьогодні необхідно отримувати відповідні сертифікати для транспортних засобів по стандартам "Євро-5".

Геннадій Кривошея наголосив на тому, що на сьогодні система сертифікації та перевірки колісних транспортних засобів "фактично зупинена та не працює", внаслідок чого тисячі українських громадян не мають змоги розмитнити свої автомобілі, які вони придбали за кордоном та завезли в Україну.

Як розповів парламентар, проблема полягає в тому, що раніше сертифікати видавалися по системі "УКРСЕПРО", і на ринку було більше сотні акредитованих державних та приватних компаній, які видавали ці сертифікати для транспортних засобів. Більше того, ще до набуття чинності у цьому році закону про технічні регулювання ці компанії придбали сертифікати з терміном дії до трьох років, однак, на сьогодні ці документи вважаються недійсними.

"Сьогодні фактично припинилася реєстрація транспортних засобів. Сервісні центри (колишні МРЕО) не приймають дані сертифікати, оскільки немає визначеного нового порядку і, по суті, заборонено приймати ці сертифікати", - пояснив народний депутат.

"Ми просимо профільного заступника міністра економіки, що б вони, враховуючи цей момент, зробили все для того, щоб сертифікати "УКРСЕПРО", які мають відповідний термін дії, принаймні на цей рік продовжили свою легітимність, щоб їх можна було використовувати, а Сервісні центри могли приймати їх для реєстрації автомобілів", - заявив Кривошея.

Разом з тим народний депутат наголосив, що у даному питанні немає провини МВС та Сервісних центрів, оскільки вони є лише виконавчими органами, які діють згідно процедури.

"Вони (МВС і СЦ) є чисто автоматичними виконавцями тих розпоряджень, які їм спускаються зверху від профільного міністерства, тому що сертифікати "УКРСЕПРО" - це підрозділи, які безпосередньо підпорядковуються Міністерству економіки", - наголосив він.

Представник фракції "Народний фронт" у зв’язку з цим звернувся до заступника міністра економіки Максима Нєфьодова з проханням проконтролювати вирішення цього питання.

"Роз’яснення щодо сертифікації транспортних засобів має бути перенаправлене до МВС для того, щоб вони продовжували приймати відповідні сертифікати", - зазначив Кривошея.

Крім того, народний депутат висловив сумнів щодо того, чи потрібна взагалі в Україні сертифікація автомобільних засобів, які завозяться до нас з Європейського Союзу.

"Можливо, потрібно на перспективу допрацювати це питання і до кінця року прийняти концептуальне рішення про те, щоб цю сертифікацію відмінити як таку. Тому що, дійсно, вона не потрібна. Бо коли приїжджає автомобіль з Європи з відповідними технічними документами, а ще й має певну гарантію, то це (сертифікація) взагалі не має сенсу", - резюмував Геннадій Кривошея.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua