Народні депутати ознайомилися з досвідом Німеччини у сфері місцевого самоврядування
понеділок, 10 липня 2017, 10:09

Представники фракції "Народний фронт" Микола Федорук, Олена Бойко та Андрій Река у складі  делегації Комітету ВР з питань державного управління, регіональної політики та місцевого самоврядування відвідали Федеративну Республіку Німеччина в рамках проекту "Реформа управління на сході України".

Під час візиту делегація мала офіційну зустріч з міністром внутрішніх справ землі Рейнланд-Пфальц Роґером Левенцем, який розповів про роль територіальних громад у системі державного управління (Німеччина та Рейнланд-Пфальц).

Народні депутати також завітали до Асоціації громад і міст Рейнланд-Пфальцм, де керуючий член правління Вільфрід Маннс поінформував про роль громад в системі державного управління Німеччини.

Також представники українського парламенту відвідали головний офіс німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, де відбулась зустріч з керівником сектору "Європа, Середземномор’я, Центральна Азія" Уте Кламерт, яка акцентувала на підтримці Німеччиною реформи децентралізації в Україні.

Як повідомили народні депутати, основною метою візиту було знайомство з особливостями місцевого самоврядування на прикладі невеликих громад. З огляду на це, делегація відвідала низку німецьких міст:  Мілтенберг, Майнц, Ешборн, Шпайер, Гейдельберг, об’єднану громаду Маікаммер.

Під час візиту делегація ознайомилась з особливостями місцевого самоврядування у Німеччині, структурами та завданнями муніципалітетів, економічними здобутками об’єднаних громад та схемами планування територій та розвиток інфраструктури, міжмуніципальне співробітництво, можливі способи залучення інвестицій та людських ресурсів, активну участь жителів міста в управлінні місцевими справами.

"Особливу увагу приділили питанню організації надання послуг об’єднаною громадою та громадами, що входять до її складу, оскільки об’єднання громад підвищує якість надання послуг, надає можливість економити ресурси, мінімізувати витрати та ефективніше використовувати систему надання послуг для громадян", - наголосили представники фракції "Народний фронт".

Так, українська делегація мала можливість ознайомитись із особливостями роботи місцевих ЦНАПів та загальнонімецького "Сервісу 115" - своєрідного call-центру з надання адміністративних послуг. Центр надає послуги мешканцям не тільки землі Рейнланд-Пфальц, а й частини сусідніх земель на умовах міжмуніципального співробітництва.

В інтерв’ю представникам німецьких місцевих ЗМІ депутати "Народного фронту" вказали, що дуже показовою і знаковою є публічність та відкритість місцевої влади, а також те, що частина бюджету міста спрямовується на виконання завдань, які визначають самі громадяни.

Оскільки на сьогодні парламентарі України активно обговорюють питання участі громадян в управлінні місцевими справами та законодавчого їх супроводу, цікавим є досвід громад, у якому за пропозиціями та ініціативами громадян будуються дитячі садочки, центри сімейного дозвілля, житлові квартали, відновлюються історичні пам’ятки середньовічної архітектури, впорядковуються прибережні зони річок тощо.

"Підтримка реформи місцевого самоврядування Німеччиною для України є надзвичайно важливою. Висока оцінка німецькими колегами здобутків децентралізації – це оцінка діяльності Уряду Яценюка, який у 2014 році запровадив реформу. Це підтримка об’єднаних громад в Україні, які повірили у можливості реформування. Це стимулювання нинішнього Уряду у продовженні децентралізації (у тому числі секторальної децентралізації) заради побудови нової моделі управління, економічного зростання, надання якісних адміністративних послуг та створення спроможних сильних територіальних громад. Адже сильна громада – це сильна держава", - резюмували депутати.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua