«Народний фронт» закликає до прискорення реформи публічної служби, - Олена Бойко
четвер, 2 червня 2016, 09:57

Фракція «Народний фронт» закликає негайно прискорити реформу публічної служби, перш за все, - ухвалити необхідні законопроекти для узгодження законодавства та створити Комісію з питань вищого корпусу державної служби.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook член Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, народний депутат фракції «Народний фронт» Олена Бойко за результатами засідання Комітету.

Вона зазначила, що на розгляді Комітету було 16 законопроектів, присвячених питанню реформи державної служби. За її словами, деякі з них стосувалися  внесення змін до Закону «Про державну службу», завдання інших – узгодження цього закону з 24 галузевими законами з метою приведення їх у відповідність до загальної концепції публічної служби.

«Були і спроби реваншизму – повернення статусу державних службовців тим, хто з набранням чинності закону «Про державну службу» втратили цей статус. Були і намагання змінити принципи пенсійного забезпечення держслужбовців», - розповіла народний депутат.

Крім того, як зауважила Олена Бойко, основна полеміка була щодо законопроекту № 4526, підготовленого Урядом Яценюка та підтриманого новим Кабміном, та альтернативного №4526-1  «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону «Про державну службу».

Вона пояснила, що на сьогодні проблема полягає в тому, що органи влади з 1 травня маневрують між законом «Про державну службу» та своїми галузевими законами, які в багатьох концептуальних питаннях не узгоджені з профільним.

«Наприклад, члени ЦВК за новим законом «Про державну службу» вже не державні службовці, а відповідно до закону «Про Центральну виборчу комісію», - державні службовці. До речі, на Комітеті представник секретаріату ЦВК виступила категорично проти законопроекту № 4526 та альтернативного №4526-1. Така позиція викликає подив», - додала вона.

Таким чином, Комітет ухвалив рішення створити робочу групу і на наступне засідання винести консолідований законопроект. Аналогічне рішення Комітет прийняв і щодо законопроектів № 4370 та №4370-1 «Про внесення змін до Закону «Про державну службу».

За інформацією Олени Бойко, члени Комітету підтримали законопроекти  № 4388 (щодо особливостей проходження дипломатичної служби), № 4514 (про внесення змін до присяги держслужбовця), № 4634 та №4635 (щодо особливостей статусу посадовців митних та податкових органів).

У той же час, представник фракції «Народний фронт» наголосила, що у неї викликає занепокоєння затягування процесу створення Комісії з питань вищого корпусу державної служби (саме вона повинна проводити конкурси  на посади категорії А): затримка за обранням чотирьох представників від громадськості, наукових установ та експертів.

«Відтак гальмує вся реформа держслужби, оскільки наступним її етапом має бути обрання державних секретарів саме цією нествореною Комісією з питань вищого корпусу», - пояснила вона.

Серед причин такого затягування Олена Бойко називає забюрократизованість та розтягування процедур в часі саме Національним агентством з питань державної служби.

«Важливо негайно прискорити реформу публічної служби, зокрема: створити Комісію з питань вищого корпусу державної служби та прийняти законопроект № 4526», - наголосила парламентар.

«Вкотре говоримо про те, що вже понад рік чекає своєї черги прийняття закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», яке наразі залежить від керівника робочої групи по підготовці цього законопроекту до другого читання, представника фракції «Батьківщина» Альони Шкрум», - зауважила Олена Бойко.

«Реформа публічної служби – одна з найамбіційніших реформ. А її імплементація – кропітка і щоденна праця без права на бюрократію, суб’єктивізм та непрофесійність», - резюмувала народний депутат.

 

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua