Наталія Кацер-Бучковська для Financial Times: Війна в Україні - це питання світового безпекового порядку
вівторок, 7 лютого 2017, 17:17

Ситуація в Україні, спричинена військовою агресією з боку Російської Федерації, продемонструвала, що існуючі механізми гарантування безпеки, особливо неядерним державам, не відповідають кон’юктурі сучасного безпекового стану в світі, тому потребують кардинального перегляду.

Про це написала народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська в статті для американського видання Financial Times.

Так, вона пише, що наслідком кардинальної зміни безпекової парадигми за останні декілька років став катастрофічний підрив стабільності світового порядку та глобальної безпеки в цілому.

“У результаті військових дій на Донбасі, Україна майже кожного дня втрачає своїх солдатів і мирне населення. Незважаючи на досягнуті Мінські домовленості та існуючі безпекові гарантії, наші міста постійно піддаються серйозним збройним атакам з боку російських найманців. Нещодавній напад на Авдіївку з використанням зброї, яка заборонена Мінськими угодами, створив реальну гуманітарну катастрофу в регіоні,” – пише народний депутат.

У своїй статті вона відмітила, що не дивлячись на усі економічні складнощі та безпекові виклики, “Україна стала значно ближче до європейського простору через впроваджені реформи та кардинальні трансформаційні процеси світосприйняття української громадськості”.

Наталія Кацер-Бучковська також нагадала про проведені реформи безпекового сектору, що дозволяють Україні гідно протистояти ворогу на Сході, а також згадала про “посилення енергетичної безпеки, що дозволяє забезпечити населення необхідною електроенергією в умовах, коли протистоїш одному зі своїх постачальників енергетичних ресурсів”.

Представник "Народного фронту" зазначила, що “вперше за часи незалежності до влади прийшла вмотивована та талановита молодь із західною освітою. Але наразі їх поки меншість, що не дозволяє пришвидшити проведення реформ та підвищити їх ефективність і якість”.

Водночас найбільше уваги народний депутат приділила питанню недієздатності існуючих гарантій безпеки. Зокрема вона згадала Будапештський меморандум, який було укладено 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією та за яким Україні були надані гарантії її суверенітету та безпеки.

“Після анексії Криму та з початком військових дій на Донбасі надані гарантії безпеки Україні за Будапештським меморандумом були порушені. Наша ситуація продемонструвала, що існуючі механізми гарантування безпеки, особливо неядерним державам, не відповідають кон’єктурі сучасного безпекового стану і потребують кардинального перегляду”, - зазначила Наталія Кацер-Бучковська.

У своїй статті парламентар закликала міжнародну спільноту дотримуватися взятих на себе зобов’язань та не послаблювати фокус на безпековій ситуації в Україні в потоці різних подій, що швидко розгортаються у 2017 році. Оскільки, на її думку, “український прецедент є демонстрацією слабкості міжнародної системи щодо протистояння сучасним викликам”.

Сьогодні ніхто не може відчувати себе в безпеці у світі, де правила та основні принципи можуть бути так легко і цинічно порушені. Війна на Донбасі - не лише питання внутрішньої безпеки, а й світового безпекового порядку в цілому. Україна демонструє свою прихильність реформам та докорінним внутрішньополітичним змінам. А наші міжнародні партнери повинні продовжити активно виконувати взяті правові зобов'язання згідно з Будапештським меморандумом з метою запобігання підриву глобальної безпеки та зміцнення взаємодовіри й поваги,” – резюмувала Наталія Кацер-Бучковська.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua