Необхідно розвивати та вдосконалювати всі форми локальної демократії участі в Україні, - Олена Бойко (відео)
понеділок, 10 квітня 2017, 16:14

Верховна Рада має ухвалити низку важливих законопроектів щодо розвитку та вдосконалення форм партисипативної демократії, чи демократії участі, оскільки існуючі нормативно-правові акти, що регламентують ці питання, здебільшого застарілі та не відповідають сьогоденню.

Про це заявила голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Комітету ВР з питань держбудівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, представник фракції “Народний фронт” Олена Бойко, відкриваючи круглий стіл на тему: “Партисипативна демократія в системі місцевого самоврядування”.

Перш за все парламентар наголосила на необхідності розвитку та вдосконалення всіх форм локальної демократії в Україні.

Як нагадала Олена Бойко, концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні була затверджена ще Урядом Арсенія Яценюка 1 квітня 2014 року і має на меті розв'язати такі проблеми, як “нерозвиненість форм прямої демократії, неспроможність членів громад до солідарних дій, спрямованих на захист своїх прав та інтересів, успіх роботи з органами місцевого самоврядування і місцевими органами виконавчої влади та досягнення спільних цілей розвитку громади”.

На її думку, вирішення цих проблем вбачається у максимальному залученні населення до прийняття управлінських рішень, сприянні розвитку форм прямого народовладдя.

Децентралізаційні процеси в Україні ведуть до делегування повноважень та ресурсів від органів державної влади до органів місцевого самоврядування. У зв'язку з цим особливого значення набувають питання діалогу територіальних громад і місцевої влади та контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування. Логічно, що такий контроль доцільно впроваджувати, в тому числі, через механізми демократії участі”, - наголосила Олена Бойко.

Народний депутат повідомила, що на сьогодні українським законодавством визначені такі форми партисипативної демократії: місцеві референдуми, місцеві вибори, загальні збори громадян за місцем їх проживання, місцеві ініціативи, громадські слухання, органи самоорганізації населення, електронні петиції тощо.

Водночас, як наголосила Олена Бойко, “існуючі нормативно-правові акти, що регламентують механізм демократії участі на місцевому рівні, слід визнати, здебільшого, застарілими і такими, що не відповідають сьогоденню”.

Наприклад, з 2012 року питання проведення місцевих референдумів вже не регулюється на законодавчому рівні, а регламентація проведення загальних зборів досі регулюється постановою Верховної Ради України від 1993 року”, - зауважила представник фракції “Народний фронт”.

Наша з вами сьогодні задача - за допомогою ознайомлення з провідним міжнародним досвідом, вивчення кращих українських практик, участі у відкритій дискусії досягти консенсусу щодо подальших шляхів розвитку українського законодавства в сфері локальної демократії”, - підкреслила Олена Бойко.

Інший представник фракції “Народний фронт”, член профільного комітету Микола Федорук нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила низку законів, що пов'язані з розвитком демократії, перш за все на місцевому рівні. Зокрема, базовий закон “Про добровільне об'єднання громад”.

Сьогоднішній досвід у певних територіальних громадах, які використовують електронні петиції, громадські слухання свідчить про те, що громадяни більш активно долучаються до вирішення питань місцевого значення”, - зауважив народний депутат.

Тому, на його думку, сьогодні дуже важливо ухвалити низку законопроектів, які вже зареєстровані у парламенті. Наприклад, “Про органи самоорганізації населення” (№2466), “Про загальні збори, конференції членів територіальної громади за місцем їх проживання” (№2467), “Про громадські слухання” (№2295а), “Про місцеві ініціативи” (№2296а), “Про публічний контроль” (№2297а) та інші, зокрема щодо місцевого референдуму.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua