Необхідно завершити реформу енергетичного ринку, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
вівторок, 1 березня 2016, 13:57

В Україні необхідно завершити системну реформу енергетичного ринку, щоб він почав функціонувати належним чином.

Про це заявила представник фракції "Народний фронт", Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська у понеділок в ефірі одного з телеканалів.

"Наша мета – зробити так, щоб енергетичний ринок функціонував належним чином, тоді і тарифи будуть об’єктивними. У Польщі так само, коли починались реформи, тарифи спочатку підскочили, а потім ринок вирівняв їх і зробив збалансованими", - сказала парламентар.

Вона зазначила, що "ніхто ніколи не хоче говорити правду про тарифи, бо це є болісним питанням для кожного громадянина".

"Але я мушу сказати правду, якою вона є. Ми ніколи не реформуємо енергетичний ринок, якщо у нас будуть нерівні тарифи, тобто ми будемо по одній ціні продавати енергоносії держпідприємствам, а по іншій – громадянам. Це велика "лавочка" для корупції", - сказала вона.

"Поступове збільшення тарифів на електроенергію було заплановане виключно для того, щоб, по-перше, прибрати схеми, які завжди існували на ринку енергетики, по-друге, для того, щоб можна було провести нормальну системну реформу цього ринку", - сказала народний депутат.

"Олігархи і різні підприємства під виглядом населення фактично крали газ і електроенергію. І це були мільярдні схеми, які неможливо прибрати жодним іншим чином, окрім як: а) навести порядок з тарифами; б) зробити стовідсотковий облік електроенергії, тепла, води тощо. Доки ми це не зробимо, доти у нас будуть олігархи і різні люди, які наживаються на цих галузях. Тому це є неминучий процес", - наголосила вона.

Разом з тим Кацер-Бучковська нагадала, що в Україні успішно діє система державних субсидій, завдяки якій громадяни сплачують за комунальні послуги, в тому числі за енергоносії, не більше 15% свого сукупного доходу, тоді як інше покриває держава.

Крім того, за словами представника фракції "Народний фронт", наступним етапом реформи енергетичного ринку має стати перехід на монетизацію субсидій як один зі стимулів до енергоефективності. Так само, на її переконання, вкрай необхідно ухвалити закон про ринок електроенергії, який дозволить усунути монополію з цього ринку.

У той же час Наталія Кацер-Бучковська нагадала, що український парламент вже зробив чимало, зокрема, ухвалив пакети законів щодо енергоефективності, реформи ринку газу, підвищення конкурентоздатності об’єктів "зеленої енергетики" тощо.

Вона також зауважила, що ще позаминулого року Україна купувала газ по одному контракту в одного монополіста - Росії - за ціною $550, тоді як зараз в Україні вже діють незалежні трейдери, а газ держава закуповує вдвічі дешевше.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua