Ніщо і ніколи не вб'є національну гідність кримськотатарського народу, – Арсеній Яценюк
понеділок, 18 травня 2015, 17:33

«У нас із вами є лише один вихід – боротися до перемоги. Це наша з вами мета - повернути Крим, повернути нашу рідну землю, національну гідність. І зробити так, щоб ті, хто над цим знущалися, заплатили за це високу ціну», - сказав Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час вечора-реквієму на вшанування пам'яті жертв депортації кримських татар в понеділок, 18 травня, у День боротьби за права кримськотатарського народу.

Арсеній Яценюк привітав присутніх кримськотатарською мовою.

Він зазначив, що національний гімн кримських татар, який звучав під час вечора, є реальним відображенням кримськотатарського народу: «Він глибокий, драматичний, але сильний, впевнений і з вірою в майбутнє».

Глава Уряду підкреслив, що цей народ пережив дуже багато: «Його намагався знищити Сталін. 45 років заслання, 45 років вигнання зі своєї землі. У когось, можливо, була зневіра. Хтось так і не дочекався повернення в Крим. Але народ повернувся. Народ неможливо знищити».

«Сталін не знищив кримськотатарський народ. Так само більшовицький і радянський режим не знищили український народ. Ми з вами пережили дуже багато трагедій. Але ви вистояли, ми вистояли - ми разом вистояли. І обов’язково вистоїмо», - наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр нагадав слова лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, з яким він познайомився у 2001 році, коли був призначений Міністром економіки Автономної Республіки Крим: «Мустафа Джемілєв на одному з семи судилищ, де його судили «совєти», сказав: «жодні репресії ніколи не вб'ють в мені національну гідність». «Ніщо і ніколи не вб'є національну гідність кримськотатарського народу – ви це довели своєю віковою боротьбою за вашу землю і за ваш народ».

«Зараз ваша земля, наша земля тимчасово окупована. Всі засуджують анексію Криму, весь світ постав проти цього. І наше спільне завдання – не просто на словах, а на ділі повернути Крим Україні, а кримськотатарському народу – його землю», - наголосив він.



Він також нагадав слова кримськотатарської поетеси та журналіста Лілії Буджурової про те, що російська окупаційна влада забороняє кримським татарам «плакати, говорити, розмовляти і слухати». «Так не буде», - сказав Арсеній Яценюк.

«Росія, яка формально є членом Організації Об'єднаних Націй і постійним членом Ради безпеки ООН, Росія, яка, як і Україна, є співзасновником Організації Об'єднаних Націй, - не має права знищувати міжнародне право, знищувати статут ООН і базові принципи прав та свобод людини і громадянина. Росія повинна заплатити ціну за незаконну анексію Криму і інтервенцію в Україну», - підкреслив Глава Уряду.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua