Олександр Кодола: Люди повинні мати право приватизувати житло, в якому вони мешкають роками (відео)
п’ятниця, 13 листопада 2015, 11:15

Верховна Рада у четвер у першому читанні підтримала законопроект № 1076 щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, поданий за участі народного депутата фракції "Народний фронт" Олександра Кодоли.

«Це надзвичайно важливий закон для мешканців гуртожитків, які стали свого роду заручниками власників приватизованих підприємств і роками проживають під загрозою виселення. А таких людей в Україні десятки тисяч. Тільки на Чернігівщині цей закон стосується 74 гуртожитків і майже 6000 їх мешканців», - сказав на брифінгу Олександр Кодола.

 Даним законопроектом для мешканців гуртожитків передбачені наступні можливості:

-         Закон надає право мешканцям на приватизацію житла у гуртожитках, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом.

-         Приватизувати можна буде не тільки кімнату в гуртожитку, але і блок чи секцію.

-         Приватизація може бути проведена відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність.

-         Право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей. До речі, члени сімей матимуть право на приватизацію незалежно від того, скільки часу вони проживають в гуртожитку. Важливо, щоб «наймач» на законних підставах (ордер + реєстрація) прожив в гуртожитку більше п’яти років.

-         Приватизація житлових  приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.

-         Закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому.

«Я хотів би закликати своїх колег депутатів підтримати цей законопроект у другому читанні і нарешті дати можливість десяткам тисяч українців скористатися своїм законним правом на приватизацію житла. Люди чекали цього роками», - наголосив Олександр Кодола.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua