Олександр Турчинов: Росія відновлює комплекси з обслуговування ядерної зброї у Криму
середа, 20 травня 2015, 11:27

РНБО має інформацію про те, що Росія планує відновити два базові комплекси з обслуговування ядерної зброї - у Балаклаві та Феодосії.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України, один із лідерів «Народного фронту» Олександр Турчинов в інтерв'ю інформаційному агентству «Укрінформ».

«Нам відомо про те, що з метою підтримки постійної бойової готовності систем доставки ядерних зарядів планується відновити два базові комплекси з обслуговування ядерної зброї - у Балаклаві та Феодосії», - сказав він.

Олександр Турчинов повідомив, що ще у квітні-травні 2014 року, одразу після анексії Криму, російське командування проінспектувало об'єкт «Феодосія-13» з метою проведення відновлювальних робіт, і такі роботи вже тривають.

«Об'єкт «Феодосія-13», або «об'єкт 712» (за часів СРСР використовувався у якості Центрального бомбосховища) розташований на відстані 18 км від Судака у напрямку Коктебеля, він є тунелем у скельній породі довжиною понад 2 км із запасним виходом. Використовувався для зберігання ядерних боєзапасів для артилерії та бойових кораблів Чорноморського флоту ВМФ МО СРСР», - повідомив Секретар РНБО.

Також Олександр Турчинов зауважив, що задля інфраструктурного забезпечення авіаційної компоненти ядерних сил у Криму російське командування приділяє особливу увагу ремонту й модернізації злітно-посадочних смуг на авіабазах «Гвардійське», «Бельбек» і «Джанкой» для можливості прийому та базування бомбардувальників Ту-22МЗ, оснащених керованими ядерними бомбами нової модифікації та ракетами «повітря-земля» Х-15 (у перспективі Х-102).

«Російські військові вже відновили аеродром у селищі Кіровськ для проведення випробувань нових зразків авіаційних озброєнь, зокрема, на базі ракет класу «повітря-земля» Х-15 та Х-102», - сказав він, додавши, що у січні 2015 року до Криму прибули багатофункціональні винищувачі Су-30.

Крім того Секретар РНБО повідомив про те, що у червні 2014 року біля Феодосії РФ  розгорнуло ешелоновані засоби протиповітряної оборони, які включають мобільні системи протиповітряної та протиракетної оборони «С-400» (дальній ешелон) та «Панцир-С1М» (ближній ешелон). «На сьогодні завершено формування дивізії протиповітряної оборони з базуванням у Севастополі», - додав він.

Окрім того, за словами Олександра Турчинова, російські військові почали розгортання біля селища Резервне берегових ракетних комплексів «Бал» та К300П «Бастіон». «Останній може бути оснащений ядерною боєголовкою, здатною уражати цілі на відстані до 600 км, тобто фактично може загрожувати значній частині акваторії Чорного моря», - підкреслив він.

Секретар РНБО заявив також про те, що Росія вже порушила міжнародні зобов'язання, здійснивши ретельно сплановане захоплення та анексію Криму.

«Агресія Росії, окупація нашої території та реалізація Росією наступальних ядерних програм з розгортанням їх складових на українській землі, безпосередньо порушують без'ядерний статус України, умови Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та штучно виводять Україну за межі цього договору. Крім того, відбувається цинічне порушення Росією статей 1-3 та 6-8 Заключного акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі», - сказав Олександр Турчинов, додавши, що аналогічним чином Росією грубо порушені основоположні статті Статуту ООН, Лісабонського протоколу від 1992 року та зобов'язання РФ як члена МАГАТЕ.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua