Остап Семерак: Громади мають активніше брати участь у процедурі оцінки впливу на довкілля (ОВД)
понеділок, 18 березня 2019, 19:29

Міністр екології та природних ресурсів, представник партії "Народний фронт" Остап Семерак закликає громадськість брати активнішу участь у процесі проходження процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) тим чи іншим субєктом господарювання, аби зясувати можливі екологічні загрози від діяльності потенційного інвестора.

Про це він заявив під час селекторної наради з керівниками районних державних адміністрацій та мерами міст у рамках робочої поїздки на Тернопільщину. Участь у нараді взяв і народний депутат, член фракції "Народний фронт" Роман Заставний.

Міністр зазначив, що процедурою ОВД передбачено громадські обговорення, щоб кожен бажаючий міг надати свої зауваження та застереження щодо майбутнього об’єкта і ризиків для довкілля від його реалізації.

"ОВД належить до дозвільних процедур. Громада завдяки цьому механізму отримала можливість вносити слушні зауваження та застереження щодо екологічних загроз від діяльності потенційного інвестора. Тільки це не звичні для України громадські слухання, які може зірвати кожен бажаючий. Завдання громадських обговорень – збір максимальної кількості зауважень і пропозицій громадськості, які має розглядати ОДА чи Мінприроди, тому "шоу" під час громадських обговорень ні до чого. Вони не впливають на формування пропозицій від громадськості. Я б просив більше інформувати громаду про суть як механізму ОВД, так і проведення громадських обговорення", – пояснив міністр екології, звертаючись до представників влади на місцях.

Загалом із початку дії  Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" на Тернопільщині було розпочато 69 справ ОВД та проведено 13 громадських слухань. Така невелика кількість процедур пояснюється особливостями економічного розвитку регіону та відсутністю великих промислових обєктів. Тернопільщина знаходитися у першій п’ятірці екологічно чистих регіонів України і належати до областей із найменшою кількістю розпочатих справ ОВД. Загальна кількість розпочатих по країні справ ОВД сягає 2,5 тис., а кількість громадських обговорень - близько 500.

Нагадаємо, 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України "Про оцінку впливу на довкілля", який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки та забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод ЄЕК ООН тощо.

Він також дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД.

Вся процедура ОВД здійснюється через Єдиний реєстр. При Мінприроди також працює телефонна "гаряча лінія" з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД. Ознайомитися із Єдиним реєстром можна за посиланням http://eia.menr.gov.ua.

Також в Україні запрацював перший екологічний бот SaveEcoBot www.saveecobot.com, який агрегує низку екологічних даних, зокрема дані з Єдиного реєстру ОВД. Він працює в Telegram і найближчим часом буде доступним в Facebook Messenger, Skype та Viber. Користування екоботом є безкоштовним.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua