Остап Семерак: Ми виконали обіцянку добитися впровадження оцінки впливу на довкілля
вівторок, 4 жовтня 2016, 19:03

Верховна Рада у другому читанні та в цілому підтримала законопроект «Про оцінку впливу на довкілля». За відповідний законопроект №2009а-д проголосувало 259 народних депутатів.

За словами міністра екології та природних ресурсів, представника партії "Народний фронт" Остапа Семерака, ухвалення цього законопроекту забезпечить  виконання взятих зобов’язань по чотирьох важливих  міжнародних угодах. Зокрема, зобов’язання  щодо екологічного сектора Угоди про асоціацію з ЄС і вимоги Оргуської конвенції, Угоди про заснування Енергетичного Співтовариства та конвенції Еспо.

«Системні реформи у сфері охорони довкілля мають  починатися із впровадження  оцінки впливу на довкілля. Проведення  такої  оцінки давно стало світовим трендом,  який ми  повинні запровадити в нашій країні. Нарешті збереження та захист  природного навколишнього середовища стають стратегічною нормою української політики», - наголосив Остап Семерак.

Він зазначив, що у країнах ЄС кожен інвестиційний проект, який впроваджується, проходить попередню оцінку впливу на довкілля.

«На жаль, у нашій країні до цього часу інститут оцінки впливу на довкілля не працював. І це в той час, коли наше суспільство має проблеми з браком питної води, промисловим забрудненням повітря, ґрунтів, води, глобальним потеплінням, знищенням лісу  та неконтрольованим поводженням із небезпечними відходами. Сьогодні парламент продемонстрував справді політичну волю  і вибір на користь цивілізованого бізнесу і європейської України», - сказав міністр.

За його словами, український  парламент  успішно пройшов тест на екологічну грамотність, ухваливши такі важливі закони як «Про оцінку впливу на довкілля» (2009а-д) і  «Про стратегічну екологічну оцінку» (3259).

"Робота над ними тривала близько двох років. Це закони, які не просто змінять підходи  бізнесу у ставленні до навколишнього середовища, а, перш за все, – це правові механізми, які Україна запроваджує згідно своїх зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію. Ухвалення цих законопроектів цього року було одним із пріоритетів роботи нашого міністерства», - резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, 12 липня  2016 року законопроект 2009а-д був прийнятий за основу.

Документ встановлює імперативне правило, за яким проведення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішення про здійснення планованої діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, а також визначає таку діяльність. Він містить перелік видів діяльності та об’єктів, що підлягають оцінці впливу на довкілля. 

Документом також передбачено процедуру своєчасного, адекватного та ефективного інформування громадськості про проведення оцінки впливу; забезпечення безкоштовного доступу громадськості до всієї інформації, що стосується планової діяльності; процедури громадського обговорення; ведення доступного у мережі Інтернет Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua