Парламент підтримав законопроект, який покращить ситуацію зі свободою слова та незалежністю телеканалів, - Вікторія Сюмар
вівторок, 12 липня 2016, 13:21

Верховна Рада підтримала за основу законопроект №3504 авторства депутатів «Народного фронту» про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги), мета якого – покращити ситуацію зі свободою слова та незалежністю телеканалів в Україні.

Відповідний законопроект підтримав 231 народний депутат.

Представляючи законопроект у сесійній залі, голова Комітету з питань інформаційної політики та свободи слова, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар зазначила, що цей документ є «дуже важливим для української телевізійної індустрії, оскільки він змінює принцип формування універсальної програмної послуги і, фактично, дає можливість телеканалам стати сьогодні більш незалежними, а також посилює свободу слова та медіа в Україні».

За її словами, метою цього законопроекту є усунення негативних чинників, які стримують розвиток вітчизняної телеіндустрії, та забезпечення телевізійним мовникам можливості самостійно визначатися щодо входження до універсальної програмної послуги (у містах з населенням 50 000 і більше осіб. – Ред.).

Вікторія Сюмар також повідомила, що профільний комітет на своєму засіданні 15 червня ц. р. ухвалив рішення підтримати цей законопроект з певними змінами.

Так, за її словами, до законопроекту слід внести наступне: «універсальна програмна послуга – це перелік телевізійних програм, отримання яких всіма абонентами провайдера програмної послуги гарантується державою, і до складу якого входять такі телевізійні програми: суспільного телебачення і радіомовлення, телерадіоорганізації місцевої і регіональної категорії мовлення, які здійснюють мовлення в межах не більше, ніж однієї області, державного телеканалу «Рада» або його правонаступника тощо».

Крім того, автор законопроекту озвучила зміну, згідно з якою «провайдер зобов’язаний забезпечити усім абонентам можливість отримання програм універсальної програмної послуги та включити такі програми до всіх пакетів програм». 

«Ми з вами прийняли дуже важливі законопроекти, які посилюють інформаційну безпеку країни. Ми фактично обмежили російський інформаційний продукт. Цей законопроект дає можливість телеканалам реально заробляти гроші. У нас сьогодні ринок провайдерів, які надають технічні послуги, вдвічі більший, ніж ринок тих, хто створює контент. У такий спосіб ми підтримаємо українських журналістів, виробників контенту, виробників культурної сфери і, звичайно, українські телеканали, які у даному випадку будуть більш незалежні від своїх власників. Це буде мати серйозний вплив на утвердження свободи слова в Україні», - наголосила Вікторія Сюмар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua