Парламент підтвердив незворотність євроатлантичної інтеграції України, – Андрій Парубій (відео)
п’ятниця, 18 січня 2019, 14:40

Під час дев’ятої сесії Верховна Рада VIII скликання підтвердила незворотність євроатлантичної інтеграції України.

Про це заявив Голова Верховної Ради України, представник "Народного фронту" Андрій Парубій під час виступу з парламентської трибуни.

Закриваючи сесію, Голова ВР зазначив, що 6 грудня 2018 року депутати прийняли ініційований Президентом закон про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ.

"Це політичний крок, який підтверджує незворотність незалежності та суверенності нашої країни, її євроатлантичний вибір. Таким чином парламент поставив крапку в дискусії про поточний стан українсько-російських відносин", – наголосив спікер парламенту.

За його словами, забезпечення незворотності курсу України на членство в НАТО та ЄС є одним з ключових завдань цього парламенту.

"2017 року 8 червня на законодавчому рівні змінами до закону було ухвалено рішення, що членство в НАТО і ЄС є нашою ключовою позицією. Важливо було не дати жодного шансу, навіть мрії про реванш. Тому що ми пригадуємо, хто був тут у 2010 році, як протягом 5-ти хвилин одним голосуванням було знято всі згадки про НАТО, був змінений курс всієї держави. Тоді все було дуже просто: біля трибуни стояли "бойовики", одна людина піднімала руку - і голосували хто як міг. Ці люди сьогодні вчать нас процедурі та регламенту. Де вони були тоді, коли приймали рішення руками й вважали свої рішення чинними?", – зауважив Андрій Парубій.

Він нагадав, що влітку минулого року рішення про курс України на євроатлантичну інтеграцію було підтримано 311-ма народними депутатами.

"Ми вже отримали позитивне рішення Конституційного Суду, і тепер нам потрібно 300 голосів, щоб ми могли втілити в життя і внести до Конституції цей важливий державницький крок. І я впевнений, що це буде одним з тих питань, з яких ми розпочнемо наступну сесію", – додав представник "Народного фронту".

За словами спікера парламенту, під час сесії було ухвалено також 11 законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

"11 законів було прийнято в цілому, 5 – за основу, і я запевняю, що цей напрямок залишиться одним з прерогативних для нашого парламенту і на наступній сесії", – уточнив він.

Ще одним пріоритетом парламенту, зазначив спікер, залишається підтримка Збройних Сил.

"Нагадаю: ухвалено закон про "прилеглу зону", який об’єднав увесь парламент. Він довго був у обговоренні, але ми змогли об’єднатися навколо цього документу й ухвалити його. І він уже діє як закон, який дозволяє використовувати ЗСУ більш ефективно, особливо на Азовському морі, де минулого року ми були свідками агресивного акту РФ проти українських військових", – зазначив Голова Верховної Ради.

"Хочу також нагадати той гарний день, коли ми внесли зміни до статуту ЗСУ та затвердили вітання "Слава Україні!" в армії а також звернення "пане" до українського офіцера. Ми законом встановили рівні можливості жінок та чоловіків під час проходження служби в ЗСУ та інших збройних формуваннях. Прийнято й рішення про підвищення соціального захисту військовослужбовців", – додав на завершення Андрій Парубій. 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua