Парламент схвалив закон про створення на ринку енергетики незалежного регулятора, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
четвер, 22 вересня 2016, 14:59

Ухвалення Верховною Радою у другому читанні та в цілому законопроекту про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (№2966-д) дозволить встановити на ринку енергетики незалежного та більш професійного регулятора.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи в інтерв’ю журналістам  рішення парламенту.

Вона наголосила, що на ухвалення цього законопроекту український ринок очікував більше 15 років.

«Це дасть можливість, у першу чергу, підвищити професійну здатність комісіонерів, здійснити конкурсний відбір нової комісії, перезавантажити НКРЄКП протягом 18 місяців. Це дасть можливість зробити роботу цієї комісії більш прозорою. А у всіх громадян завжди є запитання до прозорості формування тарифів, до того, наскільки ці тарифи є обґрунтованими. Тобто, цей закон встановлює принципи відкритості, публічності, підзвітності комісії. І що не менш важливо, цей закон дасть можливість комісіонерам бути більш незалежними, в тому числі фінансово», - пояснила народний депутат.

На її переконання, «в комісії, яка регулює ринок в 400 млрд грн річного обороту, не можуть працювати комісіонери з зарплатою одна тисяча гривень, які призначаються однією політичною силою».

«Ми заклали в цей законопроект кращі європейські практики, збалансували його політично.  На даний момент склад комісії буде обиратися політично збалансованою комісією, яка сформується, і вже відповідні кандидатури, які будуть обиратися за певними критеріями, буде затверджувати президент України», - заявила  Наталія Кацер-Бучковська.

Парламентар також повідомила, що до кваліфікаційної комісії, яка буде призначатися Верховною Радою, ввійдуть представники від парламенту, президента та Кабінету Міністрів.

Крім того, щодо комісіонерів будуть встановлені певні кваліфікаційні вимоги. 

«Тобто людина, яка не працювала в енергетиці (є у нас такі приклади), яка не має навіть звичайного досвіду, не зможе бути призначеною (до складу комісії), оскільки вона не відповідає формальним критеріям. Тобто, ми робимо багато запобіжників для того, щоб зробити більш незалежного регулятора», - резюмувала Кацер-Бучковська.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua