Павло Петренко: Позов до суду ООН проти Росії - робота команди за дорученням Прем’єра Арсенія Яценюка (відео)
п’ятниця, 10 березня 2017, 16:53

Позов України до Міжнародного Суду ООН проти Росії – це результат командної роботи, яка була проведена ще за Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Про це нагадав міністр юстиції, представник партії «Народний фронт» Павло Петренко в ефірі одного з телеканалів.

«Перш за все, я хочу подякувати десяткам експертів і співробітників Міністерства юстиції і МЗС, а також експертам, яких ми залучили. Протягом останніх 3 років, починаючи з 2014 року, ми збирали доказову базу, ми зібрали і направили до суду безпрецедентну кількість доказів. Тоді це було доручення Арсенія Яценюка, яке ми виконали фактично, зібравши поденний календарний щоденник порушень з боку Російської Федерації прав людини і тих порушень, які були зафіксовані в Криму і на Донбасі», - сказав міністр.

«Три роки кропіткої роботи дали можливість сьогодні, щоб найвищий судовий орган озвучував позицію України стосовно масових порушень, які вчиняються з боку Росії на Донбасі і в Криму. Щодо кримських татар, щодо дискримінації українців, щодо фінансування тероризму з боку Російської Федерації, терористів, які вбивають наших громадян», - додав Павло Петренко.

За його словами, коли українська сторона на слуханнях справи по суті представить суду всі наявні докази, - а це десятки тисяч документів та відео - «у жодної цивілізованої людини, яка буде бачити це в прямому ефірі, не буде жодних сумнівів, що Росія фінансує терористів, що Росія підтримує терористичні організації, що Росія займається фактично геноцидом і дискримінацією українців в центрі Європи».

Водночас очільник Мін’юсту наголосив, що нинішній судовий процес – лише перший етап: «Наступний етап - це буде кримінальний суд над керівництвом Російської Федерації. Я в цьому переконаний».

Павло Петренко також нагадав, що Україна подала проти Росії п’ять позовів до Європейського суду з прав людини.

«Я думаю, що Міжнародний суд ООН може винести рішення одночасно з однією з перших справ, які ми розглядаємо в ЄСПЛ, десь в один і той самий час», - припустив він.

Міністр нагадав, що в ЄСПЛ є справа по заяві України проти Росії, яка стосується дітей-сиріт, які були викрадені російськими бойовиками, вивезені на територію РФ, а потім повернуті в Україну.

«Ця справа не є великою по обсягам, тому вона має всі шанси протягом найближчих декількох років бути розглянута. Вона, до речі, так само підтверджує нашу позицію в справі, яка зараз слухається в Гаазі, що Росія підтримує, фінансує і допомагає терористам», - додав Павло Петренко.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua