Пенітенціарна система потребує суттєвого реформування, - Андрій Помазанов
вівторок, 19 липня 2016, 17:17

Пенітенціарна система України потребує суттєвого реформування, основними пріоритетами якого є повноцінне запровадження служби пробації, демілітаризація – зменшення кількості атестованих співробітників в системі з нинішніх 77% до 28% та ресоціалізація і залучення нових людей в систему.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Андрій Помазанов за результатами презентації умов утримання у Лук'янівському СІЗО, що була проведена сьогодні спільно з представниками Міністерства юстиції України для представників ЗМІ.

«Варто знати, що у Лук’янівському СІЗО перебувають, в більшості, ті, кому ще не винесено вирок, тобто вони є тільки обвинувачуваними, але суд ще має довести їх провину. Традиційно закрита система слідчих ізоляторів, куди раніше потрапити журналістам було практично неможливо, сьогодні відкрила двері жахіття минулих років, які Мін`юст ліквідовує», - написав він.

Як розповів Андрій Помазанов, основна будівля Лук’янівського СІЗО була збудована у 1859-1862 роках.

«А офіційно Лук’янівська тюрма запрацювала в 1863 році (більш ніж 150 років тому), тобто, ще за часів правління російського імператора Олександра ІІ. Відповідно, в багатьох випадках каналізаційна система, система вентиляції, самі стіні – все це жахливий, понад 150-річний, раритет, з яким мають стикатися щоденно люди, які тут перебувають. Як наслідок – вода з надзвичайно високим вмістом хлору, страшний грибок на стінах, який призводить до низки захворювань», - наголосив народний депутат.

«Але пліснява та гниль – це не тільки про стіни СІЗО, це і про пенітенціарну систему в цілому. Гнила, корумпована, непрозора – всі ці слова, нажаль, якнайкраще характеризують систему, яку ми просто зобов’язані змінити», - додав він.

Як повідомив Помазанов, за даними нещодавнього опитування, понад 60% українців вважають, що співробітники пенітенціарної системи є корумпованими.

«Найчастіше з корупцією українці стикаються коли йдеться про передачі ув’язненим, відвідування, вирішення побутових проблем, телефонний чи онлайн зв'язок, медичне обслуговування», - зауважив парламентар. 

«Тому повноцінне запровадження служби пробації, демілітаризація – зменшення кількості атестованих співробітників в системі з нинішніх 77% до 28% та ресоціалізація і нові люди в системі - основні пріоритети реформи пенітенціарної системи», - підсумував Андрій Помазанов.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua