Пенсія для переселенців та мешканців окупованих територій має виплачуватись без будь-яких обмежень, - Людмила Денісова
середа, 18 жовтня 2017, 20:11

Свої пенсії громадяни України мають отримувати в будь-якому випадку і без прив’язки до реєстрації в якості внутрішньо переміщеної особи. Крім того, необхідно спростити процедури призначення та відновлення пенсійних виплат для переселенців та мешканців неконтрольованих територій, особливо приділивши увагу тим особам, що потребують сторонньої допомоги.

Про це сьогодні під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення повідомила його голова, представник "Народного фронту" Людмила Денісова.

За словами народного депутата, ьогодні в Україні застосовуються різні підходи щодо пенсійного забезпечення. Одні не відчувають жодної перешкоди з отриманням за місцем проживання чи з банківською установою, інші або прив’язані до свого статусу внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і Ощадбанку, або взагалі позбавлені своєї пенсії. Нам необхідно відкинути цю дискримінаційну політику по відношенню до українців. Пенсія належить громадянину і не повинна мати будь-яких обмежень".

Також Людмила Денісова окреслила коло проблем соціального захисту ВПО та жителів "сірої зони", що були з’ясовані під час робочої поїздки членів комітету до Донецької області, та наголосила на необхідності прийняття комітетом рекомендацій задля їх вирішення.

Серед них - рекомендація Кабінету Міністрів України внести зміни до постанов КМУ №365 та №662, позбавивши переселенців-пенсіонерів обов’язкового контролю за місцем їх фактичного проживання/перебування, спростити умови проходження ідентифікації та отримання послуг в АТ "Ощадбанк". Також Кабміну рекомендується підготувати та подати на розгляд ВР законопроект щодо порядку отримання особами з інвалідністю І групи та особами, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, сум пенсій, які вони не отримують у зв'язку з перебуванням на неконтрольованій території.

Міністерству соціальної політики рекомендовано розробити та подати на затвердження КМУ порядок підтвердження стажу, заробітної плати за період роботи до 2000 року та періодів роботи зі шкідливими і важкими умовами праці для осіб, які переміщуються з окупованих територій та вперше набувають права на призначення пенсій.

Також міністерству спільно з АТ "Ощадбанк" рекомендовано розробити та запровадити механізм реалізації постанови КМУ №637 з метою забезпечення будь-яких виплат внутрішньо переміщеним особам через рахунки та мережу установ і пристроїв Ощадбанку з можливістю отримання готівкових коштів і проведення безготівкових операцій через мережу установ і пристроїв будь-яких банків на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження.

В рекомендаціях окремо відображені положення, спрямовані на захист громадян України, які переміщуються з населених пунктів, на території яких органи державної влади не здійснюють свої повноваження чи проживають у "сірій зоні". Як зазначила Людмила Денісова, "ці громадяни стикаються з великою купою проблем. Вони не можуть в повній мірі реалізувати право на безпечне проживання або отримання житла за новим місцем, мають проблеми з доступом до освіти, охорони здоров’я, соціального захисту. В більшості випадків мають проблеми з доступом до найнеобхіднішого - води, тепла чи світла. Тому уповноваженим міністерствам і відомствам необхідно провести інвентаризацію зруйнованого та пошкодженого житла на контрольованій території, розробити та подати до Кабміну державну програму їх відновлення".

Запропоновані рекомендації були одноголосно затверджені рішенням Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

"Дякую всім присутнім за підтримку рекомендацій. Сподіваюсь, ми разом зможемо зробити життя переселенців та мешканців окупованих територій безпечнішим та комфортнішим. А найважливіше те, що сьогодні зроблено черговий крок в реінтеграції Донбасу і Криму", - підсумувала Людмила Денісова.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua