Подавати е-декларації мають лише медіавласники, а не журналісти та редактори ЗМІ, - Вікторія Сюмар (відео)
четвер, 23 березня 2017, 14:05

Вимога подавати електронні декларації має стосуватися лише кінцевих бенефіціарів ЗМІ - медіавласників, які впливають на політику не менше, ніж народні депутати та міністри, тоді як журналісти та редактори не повинні підпадати під дію законодавства щодо е-декларування.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар в інтерв'ю журналістам, коментуючи ухвалення внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" №6172.

Підзвітність та прозорість — це точно та ідея, яка сьогодні поділяється всім суспільством. Сьогодні багато було зроблено. Сьогодні вивели (з під дії закону. - Ред.) військовослужбовців. На жаль, це вимушена міра, тому що люди об'єктивно знаходяться на фронті і не можуть отримати електронний ключ, як це потрібно, та якісь інші речі зробити”, - повідомила народний депутат.

При цьому вона зауважила, що для тих осіб, які мають можливість заповнити електронну декларацію, це має бути почесною справою — бути підзвітними суспільству.

Для тих, кому немає чого приховувати, - їм і так немає чого приховувати. Але водночас позиція нашої фракції була одностайною: журналісти не мають підпадати під е-декларування. Це приватний бізнес”, - заявила вона.

У той же час, за її словами, сьогодні різними європейськими інституціями розробляється ціла низка директив стосовно прозорості і фінансування медіа, прозорості медіавласності.

Але я хочу підкреслити: це має стосуватися не журналістів і не редакторів. Це має стосуватися кінцевих бенефіціарів ЗМІ, тобто медіавласників, які мають бути соціально відповідальними. Бо сьогодні, повірте, медіавласники впливають на політику не менше, ніж депутати, і точно не менше, ніж окремі міністри. Це надзвичайно впливові люди, які формують порядок денний. І тому підхід Ради Європи, де зараз розробляються директиви, він стосується прозорості от цих кінцевих бенефіціарів, а не журналістів. І я можу лише вітати позицію колеги Тетяни Чорновол, яка вилучила журналістів і ЗМІ з-під електронного декларування. І це була позиція нашої фракції”, - наголосила Вікторія Сюмар.

При цьому заступник керівника фракції “Народний фронт” нагадала, що сьогодні в багатьох країнах світу існує практика декларування фінансів кожного громадянина.

Світ рухається в напрямку цієї прозорості. Нічого страшного в прозорості і підзвітності я не бачу. Ми всі тут працюємо на суспільство”, - підкреслила парламентар.

Разом з тим вона вкотре заявила, що жодних виключень для е-декларування фінансів народних депутатів бути не може, а НАЗК, у свою чергу, має ретельніше перевіряти е-декларації народних обранців.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua