Профільний комітет підтримав урядові законопроекти щодо створення нової моделі ринку природного газу, - Олег Кришин
четвер, 5 листопада 2015, 16:35

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує ухвалити урядові законопроекти щодо ринку природного газу.

Про це з посиланням на рішення, прийняте на засіданні комітету у середу, повідомив секретар комітету, член фракції «Народний фронт» Олег Кришин.

За його словами, зазначені законопроекти створюють передумови для нової моделі ринку природного газу, зокрема дозволять забезпечити рівні умови для українських газотранспортних підприємств, створити більш сприятливі умови оподаткування для підприємств галузі тепло-, енегро-, газопостачання, а також збільшити надходження до Державного бюджету.

Кришин підкреслив, що прийняття цих законопроектів необхідно для приведення податкового та митного законодавства України у відповідність із законом «Про ринок природного газу», який набрав чинності з 1 жовтня 2015 року.

Так, за його словами, мова йде про ініціативу Уряду внести зміни до Податкового та Митного кодексів України, згідно з якими буде скасований пільговий режим оподаткування податком на додану вартість для операцій з транзиту природного газу та удосконалений облік газу, який транспортується транзитом через територію нашої держави до інших країн, а потім реверсом повертається в Україну.

«Уряд пропонує оподатковувати послуги з транспортування природного газу від точки входу в газотранспортну систему України до точки виходу з неї. Тобто, оподатковувати податком на додану вартість весь газ, що проходить митною територією нашої країни», - пояснив він.

За словами Олега Кришина, це забезпечить рівні умови для українських підприємств, які здійснюють транспортування та реалізацію газу.

«Адже до цього часу підприємства з транспортування газу користувалися пільгами по сплаті ПДВ. Великий бізнес заробляв, а бюджет недоотримував кошти. У разі ухвалення цих законів ці кошти будуть надходити до державної казни», - підкреслив він.

Крім того, як розповів парламентар, вводиться більш спрощений та ефективний порядок митного оформлення, в результаті чого суттєво зменшиться кількість митних процедур та документів.

При цьому Олег Кришин звернув увагу, що урядова законодавча ініціатива передбачає для всіх підприємств галузі тепло-, енегро-, газопостачання більш сприятливі умови оподаткування.

«Якщо раніше такі підприємства мали сплачувати ПДВ з моменту продажу своїх послуг, то зараз відрахування до бюджету вони будуть здійснювати лише після отримання коштів від покупців цих послуг. Це є так званий касовий метод, більш раціональний з економічної точки зору», - зазначив народний депутат.

«Ми усунемо існуючі до цього часу умови, які гальмували розвиток українських підприємств - постачальників теплової, електричної енергії та газу. Оскільки є проблема несвоєчасності розрахунків, і, фактично, виходило, що підприємство надало послуги, кошти за це ще не отримало, а з бюджетом вже має розраховуватися», - пояснив Олег Кришин.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua