Росія хоче зірвати побудову "Європейського валу", - народні депутати (відео)
понеділок, 22 серпня 2016, 13:24

Спроби дискредитації проекту "Європейський вал" з облаштування українсько-російського державного кордону ставлять під загрозу національну безпеку і вигідні Росії, яка веде війну проти України.

Про це заявив Перший заступник голови фракції "Народний фронт", учасник АТО Андрій Тетерук на прес-конференції за результатами інспектування ходу робіт на межі кордону з Росією у Харківській області.

"Європейський вал" є необхідним і на часі, тому що 25 років ми не мали жодного оформленого кордону з Російською Федерацією", - наголосив Тетерук.

За словами народного депутата, на сьогоднішній день реалізація проекту перебуває на другому етапі. Зокрема, встановлені металеві огорожі, виконані необхідні інженерно-технічні роботи, викопані рови і насипаний вал, зроблені рокадні дороги та контрольно-слідові смуги, облаштовані опорні пункти та вогневі позиції.

"Усі ці заходи фактично унеможливлюють безконтрольний перетин державного кордону в облаштованих місцях", - сказав він.

При цьому Андрій Тетерук, який є професійним військовим, наголосив, що проект "Європейський вал" в жодному разі не слід сприймати як систему фортифікації.

"Останнім часом саме за допомогою цієї маніпуляції робляться спроби створити негативне відношення до реалізації цього проекту. Це абсолютно різні за метою і стилем виконання проекти", - сказав він.

Народний депутат нагадав, що у розробці проекту "Європейський вал" брали участь спеціалісти зі США, які мають досвід облаштування кордону з Мексикою, та Ізраїлю, які мають проблемні зони на кордоні з Палестиною.

"Саме ці напрацювання дають нам впевненість, що після реалізації цього проекту ми матимемо контрольований на 100% кордон", - сказав він.

Разом з тим, на думку Андрія Тетерука, абсолютно неприпустимим є маніпуляції навколо облаштування кордону з Росією.

Він назвав показовим те, що проти реалізації проекту "Європейський вал" активно виступала колишня пропагандистка з телеканалу "Інтер", громадянка Росії Столярова.

"Ми бачимо, що саме Росія пручається реалізації цього проекту, тому що в такому разі Україна повноцінно отримає оформлені кордони з Російською Федерацією", - наголосив Андрій Тетерук.

У  той же час народний депутат звернув увагу на деякі проблеми, які заважають подальшій реалізації проекту "Європейський вал", зокрема недостатнє фінансування, певні юридичні моменти, пов’язані з відведенням землі під облаштування державного кордону, а також – перекручування фактів та створення негативу навколо цього проекту.

У свою чергу народний депутат Віталій Корчик звернувся до нинішнього Уряду продовжити розпочате екс-прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком будівництво "Європейського валу".

Він зазначив, що особисто - на прикладі Харківщини - переконався в ефективності проекту по облаштуванню кордонів.

"Там, де колись була стежка, яку протоптали прикордонники, там є й протитанковий рів, і вал, і контрольна смуга, і загороджувальний паркан. Ні для кого не є секрет, що 25 років кордон між РФ і Україною був фікцією. Наразі там все облаштовано", - наголосив Корчик.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua