Слід відродити історичну культурну столицю України, - Микола Княжицький
вівторок, 26 червня 2018, 16:46

Наше завдання сьогодні - відродити Верховину, як українську культурну столицю.

На цьому наголосив Голова Комітету з питань культури і духовності, депутат "Народного фронту" Микола Княжицький під час відкриття міжнародної конференції "Коло Вінценза: Майбутнє Карпат", що наразі триває у Верховинському районі Івано-Франківської області.

Зокрема він нагадав, що українська інтелігенція, митці приїжджали на Верховину, адже ці місця були справжнім магнітом і творчим натхненням тих представників культури, які тут мали змогу надихатися і творити.

Микола Княжицький розповів, що Перший Президент України Михайло Грушевський також був серед людей, які фактично виросли посеред високих гір Криворівні, де сьогодні зберігся його музей. Але сам будинок українського діяча, на жаль, був знищений радянською владою.

Також, за словами депутата, одним із визначних діячів карпатських полонин був польський письменник та перекладач Станіслав Вінценз.

"Станіслав Вінценз народився і виріс тут. Головною працею його життя є тритомник "На високій полонині". А це, між іншим, єдиний український епос" - підкреслив Микола Княжицький.

"Чого ці люди їхали сюди? Вони бачили тут прекрасну природу і, найголовніше, - прекрасних людей - щирих і неповторних гуцулів, для яких головними були не матеріальні, а духовні цінності", - наголосив представник "Народного фронту".

У ході виступу Голова Комітету з питань культури і духовності презентував проект музею імені Станіслава Вінценза, який вже незабаром буде втілений у життя. Обговорення тривало у рамках дискусії з приводу туризму в регіоні Карпат, а також обговорено інституційних та фінансових інструментів підтримки розвитку туризму найбільш високогірного регіону України.

Нагадаємо, що Захід відбувається у рамках першого міжнародного форуму Східної та Центральної Європи "VIA CARPATIA", що стартувала 23 червня і триватиме цілий тиждень.

Учасники конференції говоритимуть, серед іншого, про конституційну демократію, економічні моделі розвитку сільського господарства в гірських районах, туризм як чинник розвитку економіки Карпатського регіону та інфраструктурні проекти. Протягом конференції відбудеться 11 панельних дискусій, круглі столи та майстер-класи, спікерами яких стануть понад 50 представників української та європейської спільноти політиків, інтелектуалів, дипломатів, громадських та культурних діячів. Зокрема, в конференції візьмуть участь міністри, парламентарі, очільники регіону та іноземні урядовці з Польщі, Румунії, Литви, тощо.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua