Українці мають отримати власну автокефальну православну церкву, - Віктор Єленський (відео)
вівторок, 17 квітня 2018, 19:15

Надання Україні Вселенським Патріархом Варфоломієм Томосу відносно Української помісної автокефальної церкви стане фундаментальним рішенням та актом великої справедливості, що дасть можливість українським православним стояти поруч з усім православним світом.

Про це заявив член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт” Віктор Єленський, коментуючи сьогоднішню зустріч Президента України з головами фракцій щодо звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням видати Томос відносно Української помісної автокефальної церкви.

Народний депутат зазначив, що “Вселенський Константинопольський патріарх Варфоломій вважає ненормальною ситуацію, коли мільйони українців не вважаються такими, що перебувають за спасительною огорожею церкви тільки тому, що вони не хочуть підпорядковуватися і йти у фарватері політики патріарха московського Кирила, який в свою чергу йде в фарватері кремлівської пропаганди і взагалі кремлівської політики”.

Таким чином, за словами Віктора Єленського, після довгих перемовин та ознайомлення з ситуацією в Україні Патріарх Варфоломій вирішив піти назустріч православним в Україні і надати їм Томос про автокефалію Української православної церкви.

Єленський зазначив, що перед цим до Патріарха мають звернутися православні єпископи, Президент та Верховна Рада України. Як зазначив народний депутат, єпископи Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви вже направили свої звернення до Вселенського Патріарха. Найближчим часом це зробить Петро Порошенко і, нарешті, ймовірно вже у четвер, 19 квітня, за таке звернення проголосує український парламент.

“Якщо Патріарх таке рішення ухвалить (надання Україні Томосу відносно Української помісної автокефальної церкви. – Ред.), це буде дуже фундаментальним рішенням, це буде актом великої справедливості. І це дасть можливість православним в Україні стояти поруч з усім православним світом”, - наголосив Віктор Єленський.

Як повідомив представник фракції “Народний фронт”, відповідне рішення Вселенський Патріарх може ухвалити досить скоро – на найближчому Синоді, що відбудеться у травні ц. р.

У той же час Віктор Єленський зауважив, що офіційна Москва та РПЦ будуть, які і багато років до цього, всіляко протидіяти такому рішенню Вселенського Патріарха, аби за будь-яку ціну не допустити незалежності Української православної церкви.

“Москва постійно, масштабно і дуже наполегливо опирається та блокує всі без винятку спроби та намагання України та українських православних здобути автокефальний статус. Цим займається російська дипломатія, російські спецслужби та адміністрація президента Російської Федерації. І вони це не приховують. Вони вважають, що це один з важливих зовнішньополітичних векторів діяльності Російської Федерації – блокувати Україну, в тому числі у церковному питанні”, - підсумував парламентар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua