Українська енергосистема повинна забезпечувати енергобезпеку держави, - Наталія Кацер-Бучковська
понеділок, 19 березня 2018, 13:32

Перед Україною стоїть важливе завдання - трансформувати існуючу енергосистему у відповідності до зобов’язань, взятих перед західними партнерами, для того, щоб зробити її здатною забезпечити енергобезпеку держави.

Про це заявила голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції «Народний фронт»  Наталія Кацер-Бучковська під час «круглого столу», присвяченого темі посилення енергетичної безпеки України.

Метою «круглого столу» було обговорення ключових викликів електроенергетичного сектору України, стратегічного бачення подальшого розвитку сектора та шляхів посилення енергетичної безпеки через вирішення існуючих проблем у галузі.

Як зазначила Наталія Кацер-Бучковська, електрична енергія є сьогодні дуже важливим елементом в системі забезпечення енергобезпеки держави.

Разом з тим, як нагадала депутат, зараз у світі відбувається багато змін в галузі енергоенергетики.

«Сьогодні всі говорять про досягнення цілей сталого розвитку для того, щоб зробити генерацію (електроенергії) більш екологічною і забезпечити зменшення викидів СО2. Але куди ж рухається Україна? Чи слідує Україна виконанню поставлених цілей, які ми взяли на себе в Угоді про асоціацію з ЄС, зокрема, щодо кількості відновлювальної енергетики? Чи є сьогодні чітке бачення, що буде з нашою атомною генерацією?», - зауважила Наталія Кацер-Бучковська.

Не менш важливим, за її словами, є  питання RAB-тарифу (Regulatory Asset Base — регульована база інвестованого капіталу, чи стимулюючий тариф), який покликаний модернізувати електромережі і зробити їх більш безпечними та надійними, а також – залучити інвестиції в оновлення енергомереж.

Серед актуальних питань також те, чи будуть від’єднанні українські енергомережі від енергомереж Росії та Білорусі та чи будуть вони остаточно приєднані до європейських мереж ENTSO-E.

«Цей процес вже сьогодні почався. Це дуже важливо для того, щоб стати енергонезалежними та ефективнішими», - підкреслила Кацер-Бучковська.

Як повідомила представник профільного комітету, українська енергосистема на сьогодні є шостою за розміром у Європі та пов’язана з мережами Білорусі, Росії та Молдови. Разом з тим, однією з ключових в українській енергетиці є атомна генерація, тому саме вона має бути максимально захищена. Крім того, на долю теплової генерації припадає 36 % електроенергії, частка ГЕС складає 7 % і лише 2 % «зеленої генерації».

Таким чином, як наголосила Наталія Кацер-Бучковська, сьогодні перед Україною стоїть важливе завдання трансформувати існуючу енергосистему у відповідності до зобов’язань, взятих перед нашими західними партнерами, для того, щоб зробити її здатною забезпечити енергобезпеку держави.

Народний депутат повідомила, що починаючи з 2014 року владою були зроблені наступні кроки в галузі енергетики:

-        ухвалений дійсно ринковий закон про ринок електричної енергії, «який важливо імплементувати правильно та згідно з розробленим графіком»;

-        ухвалений закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП);

-        підписана угода про майбутнє об’єднання з енергосистемами  ENTSO-E, яку вкрай важливо імплементувати.

У той же час, за словами Наталії Кацер-Бучковської, попри проведені реформи в енергетичному секторі досі залишаються ризики. Наприклад, це моральне та фізичне зношення 60 % енергомереж.

«Це означає, що ми, у першу чергу, повинні залучати інвестиції в модернізацію енергетичних мереж, що дасть можливість збільшувати кількість відновлювальних енергоджерел та експортувати електричну енергію в разі нашого приєднання (до ENTSO-E, - Ред.), що є дуже важливо», - наголосила вона.

На її думку, щоб така модернізація відбувалася, «потрібні правильна політика та інвестиційні умови».

Більше того, як зазначила депутат, Україна має звернути особливу увагу на кібербезпеку та фізичну безпеку об’єктів критичної інфраструктури. Тому, на її думку, в цьому плані дуже важливе приєднання України до Центру енергетичної безпеки НАТО та Центру НАТО з кібербезпеки, де українські спеціалісти зможуть перейняти кращий світовий досвід.

Насамкінець, Наталія Кацер-Бучковська наголосила на необхідності ухвалення закону про  енергетичну безпеку, який дасть можливість вирішувати стратегічні питання, оцінювати та працювати з ризиками в енергетичній безпеці держави.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua