Уніфікована дозвільна система та прозорість газовидобувної галузі сприятимуть залученню нових інвестицій, - Кацер-Бучковська
п’ятниця, 24 березня 2017, 11:30

З метою залучення інвестицій в газовидобувну галузь для посилення власної енергетичної незалежності Україні необхідно створити максимально сприятливі умови для інвесторів шляхом спрощення дозвільної системи та підвищення прозорості в самій галузі.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції «Народний фронт» Наталія Кацер-Бучковська під час виступу на Українському газовому інвестиційному форумі `17, що відбувся напередодні.

«Сьогодні у зв’язку зі складною дозвільною системою інвестори витрачають близько чотирьох років на оформлення відповідних документів. Подібна ситуація з надмірною зарегульованістю галузі негативно впливає на зацікавленість інвесторів заходити на наш ринок. Потенційні інвестори, зазвичай, не розуміють внутрішніх особливостей української дозвільної системи, що в результаті призводить до небажання вкладати гроші у розвиток вітчизняного газовидобутку», - наголосила народний депутат.

За словами Наталії Кацер-Бучковської, видобуток газу у 2016 році склав 20,1 млрд куб. м, що на 0,2 млрд куб. м більше, ніж в 2015 році.

«Але позитивна тенденція 2016 року не продовжилась у поточному, і вже за січень 2017 року видобуток газу зменшився на 7,9 млн. куб. м (або на 0,5%) порівняно з аналогічним періодом 2016 року. Якщо ми хочемо посилити газову незалежність України та збільшити видобуток власного природного газу до 27,6 млрд. куб. м до 2020 року, нам потрібно активно залучати інвестиції», - підкреслила вона.

Також депутат відзначила, що на сьогоднішній день найбільш оптимальною формою для співробітництва між державою та інвесторами є угоди про розподіл продукції (УРП. - Ред.), які регулюються відповідним законом.

«Для інвесторів ця форма співробітництва гарантує податкову стабільність і впевненість, а взаємовідносини між сторонами будуються на цивільно-правових засадах, які не можуть бути змінені, що гарантує захист для інвесторів», - зазначила народний депутат.

На її думку, для максимально ефективного покращення умов залучення інвесторів в газовидобувну галузь потрібно внести зміни у законодавство про УРП, а саме: спростити процедури отримання дозволів і ліцензій; налагодити координацію між різними гілками влади для швидшого прийняття рішень; створити «єдине вікно».

Наталія Кацер-Бучковська додала, що також необхідно встановити чітку, прозору та зрозумілу систему для інвесторів, включаючи відповідні процедури проведення тендерів, вибору переможців і підготовки угод.

«Необхідно впровадити звітування, моніторинг і контроль за виконанням зобов'язань компаній, що здійснюють діяльність за УРП. Визначити один орган виконавчої влади з відповідними політичними та адміністративними повноваженнями, який забезпечив би спрощення процедури отримання дозволів і ліцензій, а також координацію між різними органами влади», - підсумувала представник фракції «Народний фронт».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua