Верховна Рада має ухвалити важливі законопроекти щодо реформування місцевого самоврядування, - Олена Бойко
четвер, 1 грудня 2016, 15:15

Верховна Рада має ухвалити важливі законопроекти щодо реформування місцевого самоврядування вже на наступному пленарному тижні.

Про це заявила член Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, представник фракції "Народний фронт" Олена Бойко  під час круглого столу.

Вона зазначила, що наступного пленарного тижня (5-9 грудня) очікується проведення окремого Дня місцевого самоврядування, під час якого розглядатимуть важливі законопроекти щодо реформування місцевого самоврядування.

Як наголосила парламентар, на сьогодні одними з пріоритетних законопроектів, які розробив профільний комітет та очікує на їх ухвалення найближчим часом, є проекти закону №4772 та №4773 про так звану лібералізацію створення добровільно об’єднаних громад, тобто коли до вже створеної громади може приєднатися інша громада.

Крім того, як повідомила Олена Бойко, народні депутати розробили низку важливих законопроектів, що стосуються інституту старост, зокрема: законопроект №3535 про фінансування перших виборів старост за рахунок субвенції державного бюджету, №4742 щодо повноважень старост та їх розподілу, №4676 про об’єднання громад, що об’єдналися в межах різних районів та №2489 про службу в органах місцевого самоврядування та ін.

"Сподіваюсь, що наша з вами думка на підтримку розвитку місцевого самоврядування буде почута нашими колегами в залі", - заявила Олена Бойко.

Вона нагадала, що концепція реформування місцевого самоврядування була ухвалена ще навесні 2014 року - у той час, коли "важко було починати будь-які реформи, заважаючи на початок російської агресії проти України, анексію Криму та важке соціально-економічне становище в нашій державі".

За її словами, одним з перших законів, над яким почав працювати профільний комітет ВР, став урядовий законопроект «Про добровільне об’єднання громад» (розроблений Урядом А. Яценюка. – Ред.).

"Нам було складно наважитися на ухвалення цього закону в тих важких соціально-економічних умовах, проте зараз, через два роки після початку цієї реформи, можна вже говорити про її успіх", - підкреслила представник фракції "Народний фронт".

Олена Бойко повідомила, що на сьогоднішній день в Україні створено 367 добровільно об’єднаних громад, що говорить про доволі швидкі темпи реформи. При цьому народний депутат додала, що "бюджетна децентралізація допомогла таким добровільно об’єднаним громадам і взагалі місцевому самоврядуванню утриматися і отримувати з цього зиск".

Народний депутат також зауважила, що після візиту української делегації до Швейцарії, де парламентарі ознайомилися з особливостями місцевого самоврядування, члени комітету вкотре переконалися, що в Україні необхідно надалі розвивати партисипативну демократію (демократію участі).

"Ми зробили для себе висновок, що партисипативна демократія є надзвичайно важливою для розвитку територіальних громад. У Швейцарії демократія є історичною традицією. Загальні збори, референдуми для них є традицією і діалогом з громадами. Тому ми для себе так само ставимо задачу надалі працювати над цими питаннями", - сказала Олена Бойко.

При цьому вона додала, що фракція "Народний фронт" ще півтора роки тому розробила відповідні законопроекти, зокрема про місцеві ініціативи, громадські слухання, публічний контроль, а також про місцевий та всеукраїнський референдум.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua