Відповідно до практики ЄСПЛ, безпідставний арешт є кримінальним злочином, - Георгій Логвинський (відео)
субота, 22 квітня 2017, 04:07

Відповідно до закону застосування практики Європейського суду з прав людини за арешт особи без наведення достатніх підстав для цього, у випадку, коли підозрюваний не намагається уникнути правосуддя, передбачена кримінальна відповідальність для осіб, які є співучасниками зазначеного злочину.

Про це заявив віце-президент ПАРЄ, заступник голови Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, представник фракції “Народний фронт”, адвокат Георгій Логвинський під час судового засідання щодо обрання запобіжного заходу Миколі Мартиненку.

Він зазначив, що його досвід у галузі захисту прав людини, в тому числі у міжнародних інстанціях, складає понад 15 років і, на його думку, підозра, яку прокурори САП оголосили Миколі Мартиненку, “не варта паперу, на якому вона надрукована”.

“Вона (підозра) не містить жодних інформаційних даних, а дані, які є, (що є недопустимим для прокуратури) перекручені. Скажіть, будь ласка, чому аргумент, що людина 22 рази поверталася в Україну після відрядження на 2-3 дні - не враховується? І ви кажете: “а вона ж відлітала” (відрядження М. Мартиненка за кордон стали формальною причиною для НАБУ заявляти, що він нібито хоче уникнути правосуддя. - Ред.). Чому на довід, що людина з періоду у півтора роки більше року знаходилася в Україні, ви пишете: “а вона ж відлітала”, - обурився правозахисник.

За його словами, той факт, що Микола Мартиненко більше 20-ти разів відлітав за кордон і щоразу повертався назад в Україну, навпаки, “свідчить про наявність у нього особистих стосунків на території України, а також про те, що він не має наміру уникати слідства”.

Георгій Логвинський також нагадав присутнім прокурорам САП, що “відкриття кримінального провадження проти особи чи навіть оголошення підозри не встановлюють її провини, тому це не може бути підставою для затримання особи”. Про це ж, за його словами, говорить і Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

В якості прикладів Георгій Логвинський навів різні справи, в яких ЄСПЛ встановив, що правоохоронні органи не мають права безпідставно затримувати особу без наведення відповідних доказів.

“Є і вражаючі випадки, як, наприклад, “Попов проти Росії”, які чітко свідчать про те, що саме зараз відбулося (по справі Мартиненка. - Ред.), а саме: підозрюваний повинен бути звільнений під час розгляду справи, якщо державні органи не можуть надати достатніх підстав, які виправдовують його утримання під вартою. А влада зобов'язана надати переконливі підстави для навіть мінімального терміну тримання під вартою”, - наголосив адвокат.

Як зауважив Логвинський, прокурори аргументують свою позицію тим, що “Мартиненко теоретично може впливати на свідків чи намагатися втекти”, але при цьому вони не наводять жодних істотних доказів цього.

“Це те саме, що казати: якщо чоловік поголений і має бритву, то він теоретично вбивця, або якщо особа є чоловіком, то теоретично він ґвалтівник. Вибачте, але на таких “може”, “теоретично” система не будується”, - підкреслив парламентар.

“Прошу вас звернути увагу, що у кожній події ми повинні дотримуватися Основного закону. І якщо не було підстав для зникнення особи, для тиску цієї особи (на будь-кого), а суд призначив арешт - за це потім буде відповідальність. Відповідно до закону застосування практики ЄСПЛ - це кримінальна відповідальність для осіб, які є співучасниками зазначеного злочину”, - заявив Георгій Логвинський.

Враховуючи все вище сказане, народний депутат вважає, що в даному випадку відбулося порушення прав Миколи Мартиненка, і тому суд має обрати запобіжний захід, який найменше впливає на права зазначеної особи.

У зв'язку з цим Георгій Логвинський публічно висловив готовність взяти на особисті поруки Миколу Мартиненка. Про таку ж готовність у суді публічно заявили ще понад півтора десятка представників фракції “Народний фронт” та міністр молоді та спорту Ігор Жданов, передавши суду відповідні письмові заяви.

Суд оголосив перерву у засіданні до 10:00 22 квітня.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua