Влада повинна довести до завершення процес створення суспільного мовлення в Україні, - Вікторія Сюмар (відео)
середа, 2 листопада 2016, 14:35

Кабінет Міністрів, Верховна Рада та Фонд державного майна повинні спільними зусиллями довести до завершення процес створення суспільного мовлення, насамперед - передбачити необхідне фінансування у Державному бюджеті.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар в інтерв’ю журналістам.

Вона зазначила, що законодавство для створення суспільного мовлення вже давно ухвалене, проте «існує величезна бюрократична машина, яку треба зрушити з місця».

«Це величезна кількість документів, які сьогодні мають пройти і через Кабінет Міністрів, і через Фонд державного майна. Всі ці статути мають бути схвалені», - пояснила вона.

У той же час, за словами голови комітету, ключовою причиною гальмування процесу створення суспільного мовлення залишається брак фінансування.

«У проекті бюджету на наступний рік Уряд подав мінус півмільярда гривень для суспільного мовлення. Очевидно, що це виробництво, це контент. Без зарплат журналістам ніяке телебачення не запрацює», - наголосила Вікторія Сюмар.

Разом з тим вона повідомила, що сьогодні відбулося засідання Уряду, під час якого Прем’єр-міністр Володимир Гройсман звернув увагу на тему суспільного мовлення, хоча її не було у порядку денному.

«Ми домовилися, що впродовж місяця ми схвалимо статут і він вийде на Кабінет Міністрів. Також домовилися про те, що ми спробуємо знайти можливості відшукати в бюджеті усі необхідні ресурси. Я думаю, що без того, аби завершити цю реформу і знайти кошти на фінансування суспільного мовлення, ми просто не знайдемо в залі парламенту голосів за проект бюджету», - заявила народний депутат.

Як повідомила голова профільного комітету, наразі триває процес перетворення НТКУ з державного підприємства на суспільне, над чим працює ліквідаційна комісія.

Коментуючи нещодавню відставку голови НТКУ Зураба Аласанії, Вікторія Сюмар зазначила, що сьогодні питання полягає навіть не у персоналіях, оскільки каденція нинішнього керівника цього підприємства завершується за кілька місяців.

За її словами, після схвалення статуту і створення ПАТ «НТКУ» наглядова рада, яка вже обрана, буде обирати на конкурсі нового керівника суспільного мовника.

«Це будуть ключові вибори. Це будуть вибори концепції, як в Україні буде розвиватися суспільне мовлення, і я вірю, що ми це зробимо!», - заявила Сюмар.

Парламентар також додала, що Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики бере під контроль цей процес, зокрема буде погоджувати необхідні папери з міністрами та вести переговори з Фондом держмайна. 

«Я переконана, що нам треба всім спільно просто довести цей процес до завершення», - резюмувала Вікторія Сюмар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua