В'ячеслав Кириленко представив законопроект щодо обмеження доступу російських книг антиукраїнського змісту (відео)
середа, 25 травня 2016, 17:51

Міжвідомча робоча група напрацювала проект закону щодо обмеження доступу російських книг антиукраїнського змісту на ринок України.

Про це на прес-конференції повідомив Віце-прем’єр-міністр, представник партії «Народний фронт» В’ячеслав Кириленко.

«Станом на сьогодні ідея така, що громадська експертна рада, спеціально створена при Держкомтелерадіо, за заявками офіційних імпортерів буде перевіряти назви по номенклатурі імпорту, по заявці кожного імпортера російських книжок. І якщо громадська експертна рада буде знаходити антиукраїнський, антидержавний, ворожий для України зміст, то така продукція не буде отримувати дозволу для поширення в Україні. Вся інша продукція буде поширюватись і такий дозвіл отримає», - пояснив В’ячеслав Кириленко.

Зі слів письменника та видавця Дмитра Капранова, який також взяв участь у прес-конференції, дозволи на російські книги будуть видавати не чиновники, а громадські експерти.

«Це, насправді, єдиний спосіб нормальної співпраці влади з суспільством - чути голос експертів, фахівців, професійних людей. Хочу зазначити, що цей законопроект з’явився неприпустимо пізно. Насправді, роботу над ним потрібно було розпочати ще 10 років назад. І якби тоді це сталося, то ми б не мали зараз проблем на Донбасі», - переконаний Дмитро Капранов.

«Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів підтримала ідею введення дозвільних механізмів, щоб відсікати саме ту літературу, яка працює проти України, нації та стабільності в державі», - сказав у свою чергу президент Української асоціації видавців і книго розповсюджувачів Олександр Афонін.

Проектом закону передбачено обмеження для видавничої продукції походженням із країни-агресора. Зокрема, буде введено норму про заборону поширення друкованої продукції із закликами до знищення територіальної цілісності України, пропаганди війни, популяризації силових органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ військовослужбовців держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

 

Наразі законопроект перебуває на погодженні в центральних органах виконавчої влади, після чого від Уряду він буде винесений на розгляд Верховної Ради.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua