За доведення до самогубства через Інтернет має бути встановлена кримінальна відповідальність, - Антон Геращенко (відео)
середа, 24 травня 2017, 13:13

Верховна Рада зробила перший крок до встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства, в тому числі через мережу Інтернет, підтримавши відповідні зміни до Кримінального кодексу України. Законопроект №4088 у першому читанні підтримали 229 народних депутатів.

Як наголосив перед голосуванням представник фракції “Народний фронт”, секретар Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко, цей законопроект є дуже важливим, у першу чергу, тому, що він розширює коло осіб, які можуть довести до самогубства інших осіб, а також враховує нинішні реалії та розвиток інформаційних технологій.

Зараз, завдяки розвитку Інтернету, інформаційних технологій доведення до самогубства, зокрема, і молодих людей, здійснюється за допомогою ігор. Коли та особа, яка доводить до самогубства, розробляє спеціальні програми, і вона навіть не знає тієї особи, яка скінчить життя самогубством, піддавшись його впливу”, - пояснив Антон Геращенко.

Таким чином, за його словами, цей законопроект розширює поняття доведення до самогубства, зараховуючи до кола причетних, зокрема, тих осіб, які не були особисто знайомі з жертвою та “можуть перебувати за тисячі кілометрів від комп'ютера, за яким дитина чи підліток, дивлячись чи виконуючи якусь програму, закінчує життя самогубством”.

Пропоную підтримати цей законопроект. “Народний фронт” буде голосувати “за”, - закликав народний депутат колег перед голосуванням.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, за даними ВООЗ на 2012 рік в Україні було вчинено близько 10 тисяч актів суїциду. Середній показник для нашої країни – 22 суїциди на 100 тисяч осіб. Як свідчать наукові джерела, співвідношення самогубств і доведення до самогубства становить близько один до двадцяти. Разом з тим, з 2010 р. по 2015 р. в Україні винесено лише чотири вироки за доведення до самогубства, тобто менше одного вироку на рік.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua