Закон про деокупацію передбачає юридичну відповідальність Росії за агресію, - Антон Геращенко (відео)
середа, 21 лютого 2018, 11:48

Підписання закону про деокупацію Донбасу та визнання Росії агресором вводить в українське та міжнародне правове поле юридичну відповідальність Росії за агресію на тимчасово окупованих територіях України та буде підставою для багатьох нових позовів до міжнародних судів.

Про це заявив представник фракції "Народний фронт" Антон Геращенко в ефірі одного з телеканалів, коментуючи вчорашнє підписання Президентом цього закону.

Він нагадав, що коли Росія напала на Україну у 2014 році, тоді в нашій країні не було законодавства, яке б дозволяло дати відсіч саме у гібридній війні.

"Багато гарячих голів казало: "Давайте оголосимо війну Російській Федерації, назвемо війну війною". Але наші західні союзники були категорично проти цього, заперечували це, тому що оголошення війни російській імперії означало б, що Путін казав би своєму народу: "Дивіться, це Україна напала на нас, а не ми напали на Україну", - пояснив він.

"Тому в 2014 році у нас була розпочата антитерористична операція. Це був єдиний законний шлях почати боронити свою країну", - наголосив Антон Геращенко.

У той же час народний депутат зауважив, що процес ухвалення закону про деокупацію Донбасу та визнання Росії агресором "сильно затягнувся, і це треба було зробити значно раніше".

"На сьогодні в цьому законі ми прямо називаємо Росію країною-агресором. Цей закон, фактично, вводить в українське та міжнародне правове поле юридичне питання щодо того, що саме Росія відповідальна за агресію на території Донецької та Луганської областей. Він (закон) буде підставою для багатьох нових позовів до міжнародних судів", - заявив представник фракції "Народний фронт".

Крім того, як повідомив народний депутат, внаслідок ухвалення нового закону також буде змінений центр керування силовими відомствами на сході України. За словами Геращенко, якщо раніше відсіч російської агресії здійснювалася через антитерористичний центр, то сьогодні це завдання буде виконувати об’єднаний штаб.

"Для цього начальником Генерального штабу буде рекомендована Президенту, як Головнокомандувачу, кандидатура професійного військового, генерала, який має досвід у наданні відсічі російській агресії", - розповів парламентар.

Антон Геращенко також наголосив, що головними завданнями об’єднаного штабу та українських силовиків, як і раніше, буде "не допустити продовження війни проти України, не віддати ні шматка української землі та вести справи таким чином, щоб Росія була змушена повернути нам і окупований Крим, і окуповані території Донецької та Луганської областей".


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua